Az idei volt a leghalálosabb év a mexikói-amerikai határon

GettyImages-1863298646
2023.12.27. 15:47
A 2023-as évben összesen 2,4 millió határsértést regisztráltak az amerikai–mexikói határ egyik szakaszán. Ugyanakkor a határ El Paso-i régiójában legalább 148 ember vesztette életét, azonban ez az adat alacsonyabb lehet a valós számnál.

A 2023-as pénzügyi évben hivatalosan 148 személy vesztette életét az amerikai–mexikói határ el pasói (texasi) régiójában, ami majdnem a duplája az előző évinek – ismertette az El País című lap amerikai kiadása. 

A hivatalos adatok szerint az idei pénzügyi évben – amely előző év októberétől idei év szeptember utolsó napjáig tart – a legtöbb haláleset május és szeptember között történt, amikor az Egyesült Államokat és Mexikót is több hőhullám rázta meg és a határ ezen szakaszára jellemző félsivatagos területen magas hőmérsékletet regisztráltak.

Mint a lap megjegyzi, a 148 haláleset kizárólag az El Pasónál történt eseteket takarja. Azokat az incidenseket tehát, amelyek a többi szakaszon történtek – így például Tucson (Arizona), San Diego (Kalifornia) és River Valley (Texas) is –  nem számolták bele.  Emlékeztettek arra is, hogy 

A MOSTANI SZÁM KIUGRÓAN MAGAS PÉLDÁUL A 2017-ES ÉVHEZ KÉPEST, AMIKOR MINDÖSSZE HAT HOLTTESTET TALÁLTAK A HATÁRŐRÖK.

Ugyanakkor nemcsak a halálesetek, hanem az illegális határátlépések száma is nőtt az idei fiskális évben – tavaly október elejétől idén szeptember végéig összesen 2,4 millió elfogást regisztráltak, ami egy új rekord e tekintetben.

A leghalálosabb útvonal

Az ENSZ a statisztikákat úgy kommentálta, hogy az Egyesült Államok és Mexikó közötti határ a leghalálosabb szárazföldi útvonal a migránsok számára, ugyanis a leginkább használt útvonal áthalad a Sonoran és Chihuahua sivatagban, ami a klímaváltozás miatt évről évre egyre melegebb – a halálesetek csaknem fele az útvonal ezen pontján történt.

Emellett az ENSZ arra figyelmeztet, hogy az áldozatok valós száma még ennél is magasabb lehet.

A 2022-es adat valószínűleg magasabb, mint a rendelkezésre álló információk sugallják, mivel hiányoznak a hivatalos adatok, beleértve a texasi határmenti halottkémtől és a mexikói kutató-mentő ügynökségtől származó információkat

– közölte az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezete.

A lap megjegyzi, hogy a Donald Trump elnöksége alatt megépített határkerítés – amelyet az addigi 5,1 méterről néhol 9,1 méterre növeltek – nem csökkentette a migrációs nyomást, ellenben azóta megszaporodtak a balesetek és a halálesetek a területen. A törés, zúzódás és egyéb sérülések miatt kórházba került 10 migránsból nyolcan a falat hibáztatják sérüléseikért.

(Borítókép:  Migránsok, köztük nők és gyerekek, megpróbálnak átjutni a mexikói Ciudad Juarezből El Pasoba, az Egyesült Államokba 2023. december 20-án.  Fotó: Christian Torres / Anadolu / Getty Images Hungary)