Földrengés rázta meg az orosz-japán határt

2023.12.28. 17:05
A Richter-skála szerint 6,3-as szintű rengést észleltek a Japán és Oroszország határvidékén elterülő Kuril-szigeteken. A szeizmikus aktivitás tíz kilométeres mélységben történt. Egyelőre nem értesültek a hatóságok sérültekről.

Ahogy arról a dél-ázsiai Ani News is beszámolt, 2023. december 28-án 6,3 erősségű földrengés rázta meg a Japán és Oroszország határán lévő Kuril-szigeteket. Az eseményről a Japán Nemzeti Szeizmológiai Intézmény adott hírt. A jelenségre helyi idő szerint délután kettő óra 45 perckor figyeltek fel a kutatók.

A szigetországban gyakoriak a földrengések. A helyi hatóságok és kutatók folyamatosan figyelik a jelenségeket és számos megelőző intézkedést vezettek be és alkalmaznak évről évre.

Határvidék

A Kuril-szigetek egy speciális, vulkanikus szigetcsoport, amely 56 szigetből áll Japán északi részén. A Hokkaidó és Kamcsatka közt elhelyezkedő terület, noha több mint tízezer négyzetkilométer, alig húszezren lakják. A szigetcsoport eredetileg az őslakos Ainu nép földje volt, akiket a XIX. századi japán fennhatóság alatt kezdtek tömegesen asszimilálni.

Fennhatóságilag az 1800-as évektől Japán és Oroszország is próbálta kiterjeszteni befolyását a területre. A két birodalom 1855-ben, a shimodai egyezmény részeként határozta meg, hogy a határvonalat Urup és Iturup szigetek között húzzák meg.

Ez a második világháborúig így is volt, aminek lezárta után Oroszország egészen Hokkaidó szigetéig megszerezte a terület feletti befolyást.

Ennek ellenére Japán a mai napig igényt formál azon négy szigetre, amelyek az 1855-ös egyezmény alapján hozzá tartoztak. Az ország kormánya azzal érvel, hogy azóta sem köttetett olyan nemzetközi egyezmény, amely a területek hovatartozását meghatározná.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport