Mintegy 250 ember tűnt el a Japánt sújtó pusztító erejű földrengésben

2024.01.05. 08:02
Csaknem 250 embert még mindig eltűntként keresnek a Japánt sújtó erős földrengések után. A túlélők megtalálására kiszabott 72 óra már letelt, miközben a japán önvédelmi erők megduplázták a mentésben és segítségnyújtásban részt vevő katonák létszámát.

Pénteken 92-re emelkedett Japánban, a Noto-félszigeten történt 7,6-os erősségű földrengés halálos áldozatainak száma – írja a BBC.

A japán önvédelmi erők megduplázták a mentésben és segítségnyújtásban részt vevő katonák létszámát, miközben a feltételezések szerint még sokan a beomlott házak romjai alatt lehetnek.

Japánok tízezrei maradtak áram és víz nélkül, míg több száz lakost a földcsuszamlások miatt elzárt utak választanak el a segítségtől.

Fumio Kisida japán miniszterelnök a katasztrófaelhárítás tisztviselőivel tartott pénteki találkozót követően azt mondta, nem adják fel. Kisida továbbá sürgette a mentésben résztvevőket, hogy tegyenek meg mindent a földrengésben érintett közösségek eléréséért.

A hétfő esti földrengés kisebb szökőárt is okozott, amely a japán földügyi minisztérium szerint legalább120 hektár területet öntött el.

Japán közölte, hogy 4,74 milliárd jent fordít a költségvetés tartalékaiból az áldozatok megsegítésére.