Meghalt Niklaus Wirth, a programozás úttörője

2024.01.05. 17:56
Életének 89. évében meghalt Niklaus Emil Wirth, a Pascal programozási nyelv megalkotójaként ismert svájci professzor, akinek a munkája mérhetetlen befolyással volt a számítástechnikai iparra.

Niklaus Wirth svájci informatikus professzor újév napján halt meg, néhány héttel 90. születésnapja előtt – közölte a The Regsiter.

Wirth, a Pascal programozási nyelv megalkotójaként ismert, de ez csak egy a számos fontos területből, ahol alkotott: a svájci professzor, egyetemi tanár, mérnök, matematikus, informatikus, a számítástudomány, azon belül a strukturált és az objektumorientált programozás egyik svájci úttörője, valamint több magas szintű programozási nyelv kidolgozója is volt. Munkájával, az általa létrehozott nyelveken és eszközökön keresztül szinte mérhetetlen befolyást gyakorolt a számítástechnikai iparra.

Niklaus Wirth
Niklaus Wirth
Fotó: Wikipedia

Elneveztek róla egy aszteroidát

A 21655-ös aszteroidát és egy számítógép-tervezési törvényt is róla neveztek el. 1984-ben elnyerte a lehető legmagasabb számítástechnikai kitüntetést, a Turing-díjat. 

A svájci professzor Niklaus Emil Wirth néven született a svájci Wintherthurban 1934-ben. 1959-ben szerezte meg alapdiplomáját a zürichi ETH-n, amely az egyik legrangosabb felsőoktatási intézmény a világon a kémia, a fizika, a villamosmérnöki valamint a gépészmérnöki tudományok és a számítástechnika területén. Wirth később visszatért az egyetemre, fontos kutatásainak nagy része onnan származik. Többször váltott országot életében: a kanadai Université Lavalban szerzett mesterdiplomát, 1963-ban pedig a kaliforniai Berkeley Egyetemen doktorált. Ezt követően Kaliforniában dolgozott a Stanford Egyetem informatika tanszékének adjunktusaként. Ez idő alatt alkotta meg az első két programozási nyelvét, majd az az ALGOL–60 minden későbbi programozási nyelvre hatást gyakorló verzióját is. 

Az ALGOL programozási nyelven alapuló Pascalt 1970-ben fejlesztette ki. A pascalt a francia matematikus-filozófus, Blaise Pascal tiszteletére nevezték el.

Ez a nyelv az egyik alapja az Ada programozási nyelvnek, ami még ma is az egyik legbiztonságosabb nyelv a világon. 

Wirth 1999 áprilisában vonult vissza. Alma matere, az ETH Zürich 2021-ben készített vele interjút, amelyet ide kattintva érhet el.