A kormány támogatja a részben leomlott székelyudvarhelyi kollégiumot

2024.01.05. 12:36
A magyar kormány minden lehetséges támogatást megad a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumnak, az egyháznak a kárt szenvedett diákotthon helyreállításához és a családok megsegítéséhez – jelentette ki az MTI-nek nyilatkozva Potápi Árpád János államtitkár, aki pénteken a városban megtekintette a december 18-i tragédia helyszínét.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára azt mondta, megdöbbentő látni a részben leomlott épületet.

Ráadásul úgy megdöbbentő, hogy a magyar kormány támogatásával épp 2024-ben kezdtük volna meg ennek az épületnek a felújítását. Sajnos odáig nem jutottunk el

– emlékeztetett.

Hangsúlyozta: látogatásának az volt a célja, hogy biztosítsa az egyházat, az iskola és a város vezetőit, valamint az itt dolgozókat afelől, hogy a magyar kormány mellettük van, támogatja őket.

Mint megírtuk, 2023. december 18-án összeomlott a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium diákotthonának egy része, az épület harmada megsemmisült. A romok négy diákot maguk alá temettek, egyikük elhunyt, egy diáklány életéért küzdenek az orvosok, ketten könnyebb sérüléseket szenvedtek.

A balesetért az épület mellett munkálatokat végző kivitelezőcéget okolják, mivel a diákok elmondták, hogy mióta megkezdődtek a munkálatok az épület közvetlen szomszédságában, a kollégium falain repedések jelentek meg, majd azok egyre nagyobbakká váltak, sőt állítólag azt is „érezték, hogy az épület mozog”.

Az iskolaépületet már felújították, a kollégium a következő évben került volna sorra

– állította a fenntartó.