Kimentették a szlovéniai barlang foglyait, mindenki jól van

2024-01-07T163429Z 592272897 RC2NC5AUNK3L RTRMADP 3 SLOVENIA-CAV
2024.01.08. 15:26

A nagy mennyiségű, hirtelen lezúduló eső miatt öt ember rekedt a délnyugat-szlovéniai Krizna-barlang egyik járatában szombat délután. A barlangban két idegenvezető és három turista tartózkodott, akik szombat délután nem értek vissza a megadott időpontban, ezért riasztották a mentőszolgálatokat.

A búvároknak szombaton és vasárnap sikerült elérni őket. Élelmet, vizet, gyógyszereket és egy fűtött sátrat vittek nekik, de a magas vízszint miatt nem tudták evakuálni őket, mivel több mint két kilométerre voltak a barlang bejáratától. 

A mentőbúvárok végül hétfőn indultak el a 8,2 kilométer hosszú barlang mélyére, hogy megpróbálják kimenekíteni az öt csapdába esett embert – közölte a mentőakció vezetője.

„A búvárok bejutottak a barlangba, és reméljük, hogy a nap folyamán, legkésőbb az esti órákban kijönnek a bent rekedt emberekkel” – mondta korábban Maks Merela a szlovén barlangi kutató- és mentőegység vezetője a Reutersnek.

Sandi Curk, a Primorsko-notranjska régió polgári védelem vezetője hétfő délután bejelentette, hogy sikeresen kimentették az embereket a Krizna-barlangból.

Igor Benko, a Szlovén Barlangász Szövetség elnöke, a mentési művelet egyik vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: a kezdetektől fogva tudták, hogy a mentés előbb-utóbb sikerülni fog, és örülnek annak, hogy mind az öt személy jó van.

Amikor kijöttek, nagyon jó hangulatban voltak, boldogok voltak, és örültek annak, hogy megmentettük őket

– számolt be.

A kimentettek orvosi vizsgálaton estek át. Zlatko Pogorilic orvos a sajtótájékoztatón közölte: a csoport tagjai nagyon jól viselték a történteket. Fizikailag jó állapotban vannak, közülük senki sem szorul kórházi kezelésre – tette hozzá.

Először fordult elő ilyen

Merela a Reutersnek elmondta, hogy ez volt az első alkalom, hogy emberek rekedtek a Krizna-barlangban. A mostani helyzet azért alakulhatott ki, mivel tavaly katasztrofális árvízhelyzet volt Szlovéniában, és a föld még nem szívta magába az összes vizet".

A 2023 nyarán történt szlovéniai árvízről – mely hat ember halálát okozta – az Indexen is beszámoltunk.

(Borítókép: Mentők vesznek részt egy mentőakcióban, hogy elérjék a barlangban rekedt öt embert a heves esőzések után a szlovéniai Bloska Policában, 2024. január 7-én. Fotó: Szlovén Barlangi Mentőszolgálat / Reuters)