Kiöntött a Kongó folyó, több száz ember otthonát mosta el a víz

GettyImages-1915748200
2024.01.13. 13:37
Több száz ember halt meg a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában a pusztító áradás miatt. A Kongó folyó elöntötte Kinshasát és környékét, több száz ház vált lakhatatlanná.

A Kongó folyó vízállása az elmúlt hat évtized legmagasabb szintjét érte el, a víz elöntötte a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosát, Kinshasát, ahol az utak egy része járhatatlanná vált a hömpölygő víz miatt. Egy közeli város, Kisangani polgármester elmondta, több mint 200 ház került víz alá.

A helyi tisztviselők szerint

Az elmúlt hónapokban több mint 300 ember halt meg az áradásokban.

Kinshasa szegénynegyedének lakói a BBC-nek úgy nyilatkoztak, a víz elöntötte az iskolákat, a kórházakat és a templomokat is.

Itt éltem a rokonaimnál, most mindent elvesztettem

– mondta egy helyi nő. Egy másik lakos arról számolt be, hogy háza plafonig megtelt vízzel.

A Kongói Demokratikus Köztársaság vízi útjait felügyelő hajózási ügynökség már december végén megkongatta a vészharangot, és arra figyelmeztetett, hogy a heves esőzések „rendkívüli áradásokat” okoznak majd a főváros környékén.

Mint arról írtunk, a heves esőzések miatt tavaly május óta pusztítanak áradások a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a természeti katasztrófa miatt több ezer ember tűnt el.

Kinshasában ugyan gyakoriak az áradások, de idén a Kongó folyó szokatlanul sokat, 6,26 métert emelkedett, amire utoljára az 1961-es rekordáradás idején volt példa.

(Borítókép: Emberek fából készült csónakokkal közlekednek az elárasztott utcákon a heves esőzések után Kinshasában 2024. január 10-én. Fotó: Justin Makangara / Anadolu / Getty Images Hungary)