Huszonkét bányász halt meg Tanzániában

2024.01.14. 21:02
Huszonkét bányász halt meg földcsuszamlás következtében egy észak-tanzániai bányában – közölték vasárnap a mentők. A tragédia Simuyu régió Bariadi körzetében történt, a fővárostól, Dodomától 500 kilométerre északra.

Faustine Mtitu, a régió mentőszolgálatának illetékese elmondta, hogy a mentési munkálatok végéig huszonkét áldozatot találtak, valamennyien férfiak. Hozzátette: meggyőződésük, hogy sokkal többen rekedtek a törmelék alatt. Mint mondta, a bányában nem tartották be a biztonsági előírásokat, de további részleteket nem árult el.

A mentők vezetője nem közölte a baleset pontos körülményeit, a tragédia időpontja sem ismert.

Nincs megfelelő védőfelszerelés

Tanzánia a világ negyedik legnagyobb aranytermelője. A bányákban gyakran előfordulnak balesetek, a bányászokat nem látják el megfelelő védőfelszereléssel.

Tanzániában, Kenyában, Etiópiában és Szomáliában több hete tart a viharos esőzés az El Nino időjárási jelenség miatt. Szomáliában egymillióan hagyták el otthonukat, a térségben több mint háromszázan haltak meg.

Decemberben hetvenhatan haltak meg földcsuszamlások miatt Tanzánia északi részén, Katesh régióban. Az árvizek miatt 5600-an kényszerültek elhagyni az otthonukat.

A világ egyes térségeiben magas hőmérséklettel és aszályokkal járó, másokban heves esőzéseket előidéző El Nino jelenség várhatóan áprilisig tart.