Folytatódnak a tragédiával fenyegető vulkánkitörések, Indonéziában mindent beterít a hamu

2024.01.15. 09:38
A Lewotobi Laki-laki vulkán kitörésével a levegőbe került nagy mennyiségű hamu miatt mintegy 6500 embert telepítettek ki az elmúlt napokban az indonéziai Flores szigetén, Kelet-Nusa Tenggara tartományban – közölték a hatóságok.

A Lewotobi nevű ikervulkán egyik csúcsát alkotó, 1584 méteres tűzhányó többször is kitört az elmúlt hetekben, vasárnap óta azonban 40 alkalommal okádott a légtérbe fél-másfél kilométer magas, barnás színű, forró füstoszlopot. Halálesetekről, sérülésekről, valamint károkról nem érkezett jelentés.

A hatóságok a legmagasabb fokozatú riasztást adták ki múlt kedden és négy kilométeres sugarú körben lezárták a vulkán körüli térséget, a kitelepített falusiakat pedig iskolákban, középületekben, katonai bázisokon létrehozott evakuációs központokba szállították, vagy a rokonaik fogadták be őket.

Indonézia a kontinentális lemezek ütközése mentén kialakult, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol igen gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések, területén 127 aktív vulkán található. December elején kitört a Szumátra szigetén található Marapi vulkán, a természeti csapásban 23-an vesztették életüket.

Vasárnap a Marapi tűzhányó tört ki az indonéziai Nyugat-Szumátra tartományban. Áldozatokról nem tudni, azonban sok embert evakuáltak a környékről.

Mint írtuk, az utóbbi napokban Izlandot is vulkánkitörések sanyargatták. Legutóbb vasárnap reggel az ország délnyugati részéről, Grindavík városánál történt újabb kitörés. A Reykjavíktól 40 kilométerre délnyugatra fekvő halászváros mintegy négyezer lakosát éjszaka kitelepítették.

Korábban pedig Indonéziában is kitört egy vulkán, az indonéziai Nyugat-Szumátra tartományban.