Még mindig keresik az Ukrajnában eltűnt francia hegymászót

2024.01.16. 07:09
Eltűnt egy francia állampolgár, aki Ukrajna legmagasabb hegyét próbálta megmászni, legutóbb január 3-án adott magáról életjelet.

Január 3-án tűnt el egy francia állampolgár, aki a Hoverla, Ukrajna legmagasabb hegyének megmászását tűzte ki céljául.

Az Ukrán Állami Szolgálat vészhelyzetekkel foglalkozó Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a francia nagykövetség képviselője tájékoztatta a mentőket, hogy országa állampolgára január 3. és 6. között Vorokhta felől tervezte megmászni a hegyet, majd a Kárpátokon keresztül Rakhiv irányába utazni.

Utoljára január 3-án vette fel a kapcsolatot.

A külföldi nem jelentette be útvonalát az Állami Mentőszolgálatnál.

A mentők már átvizsgálták a Hoverla megmászásának minden ismert útvonalát a Zakarpattya régióból, hiszen a férfi nem jelentette be útvonalát az Állami Mentőszolgálatnál. Keresése tovább folytatódik.

A Hoverlán gyakran halnak meg és sérülnek meg emberek.

Egy villámcsapás 2023 júliusában megölt két embert, egyet megsebesített, 2015-ben szintén egy villámcsapás három embert sebzett meg.

Egy turista meghalt mászás közben 2022 januárjában, további ketten megsérültek, a mentők segítettek rajtuk. 

Egy évvel korábban a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának mentői segítettek egy nőnek, aki a Hoverláról való leereszkedés közben sérült meg. A mentőknek egy speciális hordágyon kellett leereszteniük az áldozatot, majd átadták az egészségügyi dolgozóknak.