Lángcsóvák kíséretében kebelezi be a házakat az izzó láva Izlandon

2024.01.16. 07:37
A vasárnapi vulkánkitörés Izlandon egyre nagyobb fenyegetést jelent a lakókra és otthonaikra nézve. Hétfőn drónfelvételek rögzítették, amint a láva elérte Grindavík városát, lángba borította a házakat.

A videókon az látható, amint a Reykjanes-félszigeten a vulkáni tevékenység következtében keletkezett hasadékokból kiáramló láva szökőkútként tör a magasba – írja a Sky News.

Az egyik hasadék már a Grindavik városának védelmére felállított gátakon is áthatolt. Az egyik helyi tisztviselő úgy fogalmazott, hogy

a lehető legrosszabb forgatókönyv látszik megvalósulni.

Grindavikot már novemberben evakuálták, mielőtt decemberben hatalmas vulkánkitörés kezdődött a városban. Mint írtuk, legutóbb vasárnap jelentettek újabb vulkánkitörést a városból.

A város már hetek óta figyeli a vulkán szeizmikus tevékenységét. A hatóságok azt követően rendelték el 4 ezer lakos evakuálását, hogy a vulkánból ömleni kezdett a láva, és hatalmas füstcsóvát bocsátott ki magából.

Izlandon 33 aktív vulkánrendszer található, Európában a legtöbb, és átlagosan minden negyedik-ötödik évben történik vulkánkitörés. A mostani két év alatt az ötödik vulkánkitörés az országban.