Az indiai haditengerészet mentette ki egy amerikai hajó legénységét a Vörös-tengeren

2024.01.18. 16:02
Az amerikai tulajdonú hajót az Adeni-öbölben érte a húszik támadása.

A hírt az indiai haditengerészet jelentette be, hozzátéve, hogy a Genco Picardy legénység kimentették és egyik hajójuk fedélzetére vették. A bejelentéssel szinte egyidőben jelzett az amerikai hadsereg is, hogy a térségben észlelt 14, húszik által felügyelt rakétát semmisítettek meg, amelyek potenciális veszélyt jelentettek a kereskedelmi hajókra.

Az előző napokban is számos teherhajót ért támadás a Vörös-tenger különböző részein, legutóbb egy máltai zászló alatt hajó görög szállítót. A jemeni fegyveres húszi lázadók november közepe óta rendszeresen támadják a kereskedelmi hajókat a Vörös-tengeren, azt állítva, meg akarják akadályozni, hogy Izrael ezen az útvonalon jusson bármiféle utánpótláshoz.

Teszik mindezt azért, mert szolidárisak a palesztinokkal, akiket az izraeli hadsereg már harmadik hónapja ostromol a gázai övezetben.

A világ több vezető tengeri hajózási társasága tiltotta meg, hogy járműveik átkeljenek a Vörös-tengeren, inkább Ázsia felől Afrika déli részének megkerülésével viszik a szállítmányokat Európába, vagy az amerikai kontinensre.

2023 január elején az amerikai hadsereg vezetett több nemzetiségű erői számos csapást mértek az iráni támogatású jemeni húszik állásaira, válaszul a nemzetközi vizeken hajózó szállítójárműveket ért támadások miatt – írja beszámolójában a Reuters.