Oroszország néhány héten belül megnyerheti a háborút az Egyesült Államok szerint

2024.01.20. 19:08
Joe Biden amerikai elnök legfőbb tanácsadói szerdán zárt körű megbeszélésen egyenesen azt mondták a törvényhozóknak, ha a kongresszus nem engedélyezi a következő napokban a további katonai támogatást Ukrajnának, akkor Oroszország heteken – jobb esetben hónapokon – belül megnyerheti a háborút.

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó és Avril Haines, a nemzeti hírszerzési igazgató azt közölte a törvényhozókkal, hogy Ukrajnának a következő hetekben elfogynak a légvédelmi és tüzérségi tartalékai. Ez épp a lehető legrosszabbkor történik, ugyanis még sohasem volt ennyire bizonytalan az ukrajnai segélyek jövője – írja az NBC News.

Az elnök tanácsadói elmondták a törvényhozóknak, hogy a támogatás elmaradása nemcsak Ukrajnát érintené, hanem más, az Egyesült Államokra támaszkodó országokat is. Többek között Japánt és Dél-Koreát is arra késztethetné, hogy átgondolják szövetségüket.

Felszólalásuk lényege az volt, hogy megértessék, ha Oroszország amiatt nyeri meg a háborút, mert Amerika nem tudott segíteni, annak hatalmas visszhangja lesz az egész világon.

A kongresszusi vezetők kétpárti csoportja a találkozón egyetértett abban, hogy az Ukrajnának nyújtott segítség nemzetbiztonsági prioritás, de elismerték, vannak nézeteltérések a törvényhozás módját illetően.

Az ukrajnai támogatás – amely hónapok óta függőben van a kongresszusban – része annak a törvénynek, amely Izrael, Tajvan és az amerikai határbiztonság finanszírozását is biztosítja. Októberben Biden további 60 milliárd dollár katonai támogatást kért Ukrajnának, amelynek egy részét az amerikai készletek feltöltésére fordítanák. A kongresszus korábban mintegy 75 milliárd dollárnyi ukrajnai segélyt engedélyezett.

Zelenszkij megijedt, és visszafogta magát

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – aki az elmúlt öt hónapban kétszer is volt Washingtonban, hogy személyesen érveljen a támogatás mellett – rá nem jellemző módon visszafogottan nyilatkozott, mivel az országának nyújtott katonai támogatás továbbra is bizonytalan. 

Ezt a tisztviselők szerint jól fogadta a Biden-kormányzat, ugyanis korábban úgy vélték, néhány alkalommal túl erőszakosan próbált nyomást gyakorolni a kongresszusra az ukrán elnök. 

Joe Biden pénteken arra figyelmeztetett, hogy a zavargások elterjedhetnek Európában, ha a kongresszus nem engedélyezi a további ukrajnai segélyeket.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szombati élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.