Újabb tragédia Kínában: csaknem 40 ember meghalt, mikor tűz ütött ki egy üzletben

2024.01.24. 17:48
Legalább 39 ember meghalt, és kilencen megsérültek a kínai Xinxu város egyik üzletének pincéjében keletkezett tűzben.

Csaknem negyvenen meghaltak, mikor tűz ütött ki egy kínai üzletben – írja a BBC. Az állami média szerint a tűz helyi idő szerint szerda délután keletkezett a Csianghszi tartománybeli városban.

Az államilag támogatott Global Times felvételein látható volt, amint füst gomolyog az épületekből, és emberek ugrálnak ki az ablakokból. A videó hitelességét a BBC nem ellenőrizte.

Hszi Csin-ping kínai elnök a tűzvész kivizsgálását rendelte el, valamint

követelte a hasonló halálos kimenetelű incidensek megfékezését az országban.

A szerdai tűzeset napokkal azután történt, hogy 13 gyermek meghalt, amikor tűz ütött ki egy iskolai kollégiumban a középső Henan tartományban. A személyzet hét tagját később letartóztatta a rendőrség.

Novemberben 26 ember halt meg, és több tucatnyian kerültek kórházba, miután tűz ütött ki egy szénipari vállalat irodájában az észak-kínai Sanhszi tartományban.

Az előző hónapban egy északnyugat-kínai grillétteremben történt robbanás 31 halálos áldozatot követelt, és a hatóságok országos kampányt ígértek a munkahelyi biztonság előmozdítására.

2023 áprilisában pedig egy pekingi kórháztűzben 29 ember vesztette életét, sokan az ablakon kiugorva menekültek az épületből.

Földrengés is történt

Kedden hajnalban 7,1-es erejű földrengés rázta meg Kínát. A földrengés Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen történt, legalább három ember meghalt, többen megsérültek, és mintegy 12 ezer embert kellett evakuálni.

A lakosokat figyelmeztették, hogy maradjanak távol a megrongálódott házaktól, mivel

A FŐ RENGÉST 70, EGYENKÉNT 3,0-S VAGY ANNÁL ERŐSEBB ERŐSSÉGŰ UTÓRENGÉS KÖVETTE, AMELYEK KÖZÜL A LEGERŐSEBB 5,3-AS ERŐSSÉGŰ VOLT.

A rengést Hszincsiang több városában is érezték, köztük a régió fővárosában, Ürümcsiban, valamint Hotanban és Kashgarban.