18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Megtörténhet az első nitrogéngázas kivégzés az Egyesült Államokban

2024.01.25. 08:08
Kenneth Eugene Smith, 1989-ben elítélt bérgyilkos lesz az első a világon, akit ezzel a módszerrel végeznek ki. Két évvel ezelőtt már megpróbálták végrehajtani injekcióval is a halálos ítéletet, de az elítélt akkor túlélte a kísérletet.

Egy alabamai halálraítélten, Kenneth Eugene Smithen órákon belül végrehajtják az Egyesült Államok és a világ első nitrogéngázas kivégzését – írja a BBC. Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága és egy alacsonyabb szintű fellebbviteli bíróság is elutasította a Smith ügyvédjei által „kegyetlen és szokatlan” büntetésnek nevezett kivégzés megakadályozását, melynek során

a nitrogént egy maszkon keresztül pumpálják a testébe, 15 percen keresztül.

Az alabamai kivégzési módszert a tervek szerint csütörtöktől használhatják. Alabama bírósági beadványában azt írta, hogy arra számítanak, hogy a férfi másodperceken belül elveszíti az eszméletét, és néhány percen belül meghal. 

ELŐZMÉNYEK

Smith egyike volt annak a két férfinak, akik 1988. március 18-án meggyilkolták a 45 éves Elizabeth Sennettet, a férj által felbérelt bérgyilkosként. A nőt egy piszkavassal verték agyon, majd mellkason és nyakon szúrták, halálát pedig úgy rendezték meg, hogy az betörésnek tűnjön.

Férje, egy eladósodott prédikátor szervezte meg az akciót, hogy a biztosítási pénzen nyerészkedjen. Öngyilkos lett, amikor a nyomozók a nyomára bukkantak.

A tárgyaláson Smith elismerte, hogy jelen volt, amikor az áldozatot megölték, de azt mondta, hogy nem vett részt a támadásban. Smith bérgyilkostársát, John Forrest Parkert 2010-ben kivégezték.

Alabama két évvel ezelőtt már megpróbálta halálos injekcióval kivégezni Smitht is, ám a hóhérok nem találtak vénát, így az elítélt túlélte a kísérletet.

Smith – aki 1996 óta ül siralomházban – ügyvédjei keresetet nyújtottak be a Legfelsőbb Bírósághoz, azzal érvelve, hogy az elítéltek többszöri kivégzési kísérlete sérti az amerikai alkotmány nyolcadik kiegészítését, amely véd a „kegyetlen és szokatlan” büntetés ellen. 

Szerdán a bírák elutasították a fellebbezés tárgyalását, és elutasították a kivégzés leállítására irányuló kérést is. Egyetlen bíró sem ellenezte nyilvánosan a döntést.

Smith külön jogi panasszal fordult az Egyesült Államok 11. kerületi fellebbviteli bíróságához is, ahol az alabamai nitrogéngáz-protokoll jogszerűségét vitatta. Ez a bíróság azonban szerda esti ítéletében szintén elutasította a rab tiltó végzés iránti kérelmét. Smith ügyvédjei közölték, hogy ismét a Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak és azzal érvelnek, hogy a nitrogéngázos módszer „nemrég jelent meg és nem tesztelték”, így fennáll annak a veszélye, hogy Smith a saját hányásába fullad.

Miért hozták be a nitrogéngázas módszert?

Mivel a halálos injekciókhoz használt gyógyszerek egyre nehezebben beszerezhetők, Alabama és két másik amerikai állam jóváhagyta a nitrogén-hipoxia alkalmazását alternatív kivégzési módszerként. Steve Marshall állami főügyész korábban

talán a valaha kitalált leghumánusabb kivégzési módszernek

nevezte ezt a módszert.

Ezzel nem mindenki ért egyet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint Smith elgázosítása kínzásnak vagy más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmódnak minősülhet, és az eljárás leállítására szólított fel.

Emellett Alabamában – ahol az egyik legmagasabb az egy főre jutó kivégzési arány az Egyesült Államokban, és jelenleg 165 ember ül a halálsoron – 2018 óta három olyan kudarcba fulladt halálos injekciós kísérletet hajtottak végre, amelyekben az elítéltek túlélték a halálos ítéletet. A kudarcok belső vizsgálathoz vezettek, amely nagyrészt magukat a rabokat tette felelőssé.

Smith a hét elején a BBC-nek írásban adott válaszaiban elmondta, hogy a sorsának megismerésére való várakozás „valóságos kínzás” számára.