18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Igazat mondott a Madeleine McCann-ügy legfontosabb tanúja

2024.01.27. 19:06

Mint ahogy azt korábban az Index is megírta: tizenhat évvel ezelőtt egész Európát megrázta a hír, hogy eltűnt egy hároméves brit kislány egy portugál üdülőből. Madeleine McCann nevét azóta már mindenki ismeri, de a rejtély azóta sem oldódott meg.

Tizenöt évvel ezelőtt Helge B. felhívta a Scotland Yardot, hogy információi vannak Madeleine McCann eltűnésével kapcsolatban. A német férfi egy ismerősét, Christian B.-t gyanúsította meg azzal, hogy elrabolta a gyereket, ám ő tagadta a vádakat. Helge egy interjúban védte a saját álláspontját. 

Most fontos döntést hozott a braunschweigi ügyészség a Christian B. (47) elleni per előtt: a vád tanúja elleni nyomozást megszüntették – írja a Bild.

Helge B. 2018-ban a Maddie-ügy gyanúsítottjának nyomára vezette a rendőrséget. Manfred S. a tanúval együtt azt állította, hogy ellopott egy kamerát és videókazettákat, amelyeken Christian B. több nőt is megerőszakol.

Helge B. akkor azt nyilatkozta, hogy a videókazettákat valószínűleg a lakókocsijában hagyta, amikor elhagyta Portugáliát. Helge B.-t 2023-ban újra kihallgatták a Maddie-ügy kivizsgálásának részeként. Ezúttal azt állította, hogy a kazettákat valószínűleg egy tanyán hagyta, ahol akkoriban élt. Ez elég ok volt Christian B. ügyvédjének arra, hogy hamis tanúzás vádjával vádat emeljen a tanú ellen.

A videókazetták még mindig nem kerültek elő.

A braunschweigi ügyészség most arra a következtetésre jutott, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a tanú hamis vallomást tett volna.

Az ügyész azzal érvelt, hogy Helge B. soha nem állította, hogy biztosan tudta volna, hol hagyta a videókat, csak feltételezte. A hamis vallomás nem használt neki, ellenkezőleg: 2023-as új vallomásával mégiscsak segíteni akart az eltűnt kazetták megtalálásában. Ráadásul már 2006-ban – jóval az előtt, hogy Maddie-vel kapcsolatban a rendőrséghez fordult volna – tanúknak mesélt a videók tartalmáról.

Helge B. a braunschweigi regionális bíróság előtt ismét tanúskodni fog.