Meghalt Jean Carnahan, Missouri állam első női szenátora

2024.01.31. 18:01
Jean Carnahan 90 éves volt, 2001 és 2002 között töltötte be Missouri állam szenátori posztját, miután férjét annak halála után választották szenátorrá, ő pedig megörökölte a posztot. Jean Carnahan halálát családja jelentette be, de a körülményeket nem részletezték.

Kedden jelentették be Jean Carnahan (90) volt amerikai szenátor halálát. Ő volt az első női szenátor, aki Missourit képviselte, miután férje halála után megörökölte a posztot – írta meg a Politico. A demokrata Carnahant 2000-ben nevezték ki a szenátusba, miután férjét, Mel Carnahan kormányzót posztumusz megválasztották, és 2002 novemberéig volt a szenátus tagja, miután abban a hónapban elveszített egy időközi választást a republikánus Jim Talent ellen.

Anya hosszú és gazdag élet után békésen távozott. Félelmet nem ismerő úttörő volt. Zseniális, kreatív, együttérző és elkötelezett a családja és Missouribeli polgártársai iránt

– áll a családja közleményében. A halál okát nem árulták el, de azt mondták, Carnahan rövid betegség után halt meg.

Fodrász és vízvezeték-szerelő lánya

Carnahan 1933. december 20-án született Washingtonban, és a fővárosban nőtt fel. Édesapja vízvezeték-szerelőként, édesanyja pedig fodrászként dolgozott. Mel Carnahant, egy missouri kongresszusi képviselő fiával egy templomi rendezvényen találkozott, és a család tájékoztatása szerint azután ismerkedtek meg közelebbről, hogy a középiskolában egy osztályban egymás mellett ültek. 1954. június 12-én házasodtak össze.

Jean Carnahan egy évvel később diplomázott a George Washington Egyetemen üzleti és közigazgatásból, majd később négy gyermeket neveltek fel egy farmon a Missouri állambeli Rolla közelében. Férje 1992-es kormányzóvá választása után, majd két cikluson keresztül Missouri állam first ladyjeként szolgált.

2000. október 16-án a kormányzó, a házaspár fia, Roger (más néven Randy) és egy segítője, Chris Sifford repülőgép-szerencsétlenségben meghalt, amikor egy kampányrendezvényre tartottak. A kormányzó fia vezette a kétmotoros gépet, és a balesetet követő szövetségi vizsgálat megállapította, hogy elvesztette a tájékozódási képességét, miközben esőben, sötétben és ködben próbált repülni.

Egy csapat

Miután Mel Carnahant három héttel később posztumusz megválasztották a hivatalban lévő republikánus szenátor, John Ashcroft ellenében, Roger B. Wilson kormányzó Jean Carnahant nevezte ki a férje halála miatt megüresedett mandátum betöltésére.

„Ők egy csapat voltak” – mondta Wilson, amikor bejelentette kinevezési szándékát. „Tényleg nincs még egy olyan személy, aki annyira közel állt volna minden kritikus kérdéshez, mint ő.”

„A legtöbb ember úgy kerül Washingtonba, hogy nyer valamit” – idézte őt a New York Times 2001-ben a szenátusi szolgálatáról.

Én természetesen azért kerültem oda, mert vesztettem valamit. De azt mondhatom, hogy jól megvagyok. Az emberek odajönnek hozzám, még idegenek is, megölelnek, és azt mondják: »Meg tudod csinálni!« És rájöttem, hogy igen. És élvezem, büszke vagyok rá, és megtiszteltetés számomra, hogy szolgálhatok.

– mondta akkor.

2001. január 3-tól 2002. november 25-ig töltötte be ezt a tisztséget. 2002-ben Carnahan a szavazatok 48,7 százalékát szerezte meg a különválasztáson, hogy hivatalosan is kitöltse a ciklusát, Jim Talent republikánus jelölt 49,8 százalékával szemben.

Jean Carnahan 90 éves volt.