Legalább 64 ember meghalt Pápua Új-Guineában egy törzsi csatában

2024.02.19. 10:25

A BBC szerint a szigetország elszigetelt Hegyvidéki Régiójában, Enga tartományban történt a vérengzés. Mint a lap megjegyezte: a régióban évek óta jellemzőek az efféle erőszakos összecsapások,

de ennyi halálos áldozata egy incidensnek sem volt az utóbbi években.

Az utóbbi időben rengeteg lőfegyver – köztük például még gépkarabélyok is – érkeztek illegálisan a régióba, és ezek miatt az összecsapások még gyakoribbá és véresebbé váltak. A helyi rendőrség szerint a mostani esetben több törzs közt alakult ki konfliktus, amely végül egy összecsapáshoz, lövöldözéshez vezetett. 

„Ez messze a legnagyobb [incidens], amit Engában láttam, talán az egész Hegyvidéken is. […] Ezt tényleg nehéz felfogni” – mondta George Kakas, a Pápua Új-Guinea Királyi Rendőrség megbízott felügyelője az ausztrál ABC hírcsatornának. Több felvétel is megjelent arról, hogy miként pakolták teherautókra a holttesteket a régióban.

Az etnikai szempontból rendkívüli heterogén Pápua Új-Guineában időről időre előfordulnak hasonló incidensek: leggyakrabban a földek, vagyontárgyak miatt csapnak össze a törzsek. Enga tartományt már tavaly nyáron is teljesen le kellett zárni három hónapra ezek miatt a harcok miatt. 

Így történt

A mostani konfliktusban összesen 17 törzs lehet érintett. A tartomány kormányzója, Peter Ibatas azt mondta, hogy már egy ideje készültek erre az összecsapásra, mégsem tudták megakadályozni. 

Tartományi szempontból tudtuk, hogy ez a harc folytatódni fog, és a múlt héten riasztottuk a biztonsági erőket, hogy megtegyék a megfelelő lépéseket ennek elkerülése érdekében

– mondta. 

George Kakas felügyelő szerint a véres összecsapás előzménye az volt, hogy a törzsek egyike (szövetségeseikkel és zsoldosokkal együtt) támadásra indult egy szomszédos törzs ellen, de még menet közben rajtuk ütöttek az ellenségeik. Erről a menetről napvilágot látott egy állítólagos videófelvétel is, amelynek egyelőre nem erősítették meg hivatalosan a hitelességét. 

A Pápua Új-Guinea közeli szövetségesének számító Ausztrália kormányfője, Anthony Albanese az eset után szintén azt nyilatkozta: „nagyon aggasztó”, ami történt, és igyekeznek biztonságpolitikai támogatást adni Pápua Új-Guineának, többek közt rendőrök kiképzésével.