Tornacipőt népszerűsített Donald Trump

GettyImages-2018509941
2024.02.22. 19:18
A volt elnök hatalmas buktája másnapján – egy bírói csalási vádban csaknem 355 millió dollár megfizetésére kötelezte – sneakert népszerűsített egy philadelphiai rendezvényen.

Sose add fel! – ez volt a Trump nevével fémjelzett, gazdagon aranyozott, az amerikai lobogó kék és vörös színével díszített cipő neve, amelyet egy nagy T is megkülönböztetett a rivális márkáktól.

Mindössze ezer készült belőle, amit páranként 399 dollárért, napi árfolyamon 144 ezer forintért hirdettek meg. „Sold out”, elfogyott – tudatta a honlap nem sokkal később.

A gyűjtőknek is megérte, Trump híveiről nem is beszélve. Mindegyik sneaker sorszámozott, maga a volt elnök pedig legalább tíz párat személyesen látott el kézjegyével.

Nem kell elkeserednie annak sem, aki lemaradt az akcióról. Előrendelhető a T sneaker Redwave változata vörösben, illetve a POTUS (az Egyesült Államok elnökének hivatalos rövidítése) fehérben, ráadásul féláron, csupán 199 dollárért.

Ugyanitt rendelhető – előreláthatóan júniusi kézbesítéssel – a Victory47 elnevezésű kölni, illetve parfüm. Az elsőt Trump feje, a másodikat egy aranyozott T díszít. A 47 nem az elnök születési évére utal, hisz 1946-ban született, hanem arra, hogy újraválasztása esetén Donald Trump lesz az Egyesült Államok 47. elnöke.

Nem volt mindenki elragadtatva, amikor Donald Trump a philadelphiai sneakerkiállításon az emelvényre lépett. A lelkesen tapsolók mellett pfujolók is akadtak. Ez azonban nem tántorította el attól, hogy kimondja: arra számít, „nagy siker” lesz a cipő.

Gigabüntetéseket kapott

A gyártó nem hozzá köthető. A 45Footwear egyszerűen egy licencszerződéssel vásárolta meg a Trump nevet és a hasonmás használati jogát. A vételár nem ismert.

„Régóta meg akartam már csinálni” – jelentette ki a volt elnök olyan hallgatóság előtt, amely megszokott közönségéhez képest fiatalabb és sokszínűbb volt.

Beszéde közben időnként az elszívott fű illata lengte be a termet

tudósított az AP a helyszínről.

Donald Trump nagy lábon próbál visszatérni a Fehér Házba – összegezte a fellépést a New York Post. Ebben némileg hátráltathatják elbukott perei. Az elmúlt négy hétben ugyanis nagyjából 438 millió dollárra büntették: E. Jean Carrollnak rágalmazásért 83 milliót, egy másik ügyben – mint bebizonyosodott: csalárd módon felduzzasztotta ingatlanai értékeit – 355 milliót kell fizetnie. Az ellene indított peres eljárásoknak még koránt sincs vége.

Nincs kibúvó

Ráadásul a 355 millió – a kamatokkal együtt – inkább 450 millió dolláros büntetés lesz a végén. Arthur Engerton bíró terjedelmes, 92 oldalon indokolt ítéletével olyan jogi és pénzügyi csapást mért Donald Trumpra, amely tartós károkat okozhat üzleti birodalmában. Márpedig ez a birodalom juttatta a csúcsra az üzletembert – emlékeztetett az ABC News.

A döntés átmenetileg megfosztotta a volt elnököt és fiait a cégvezetéstől, és hitelek felvételének lehetőségétől.

Hatékony módja a további csalás megakadályozásának

– így üdvözölte az ítéletet Letitia James, New York-i államügyész, az elmarasztalt alperes pedig fogadkozott, hogy a fellebbezés után újra sikeres lesz. Ellenkező esetben „New York államnak vége”.

A gondosan kidolgozott bírói jogorvoslattal szemben azonban a volt elnöknek nehezebb lesz bármilyen fellebbezési eredményt elérnie – véli Josh Naftalis volt szövetségi ügyész.

Az eljárás elhúzódása nem Trump malmára hajtja a vizet, hisz az idő múlásával a büntetőkamatok hatványozottan emelkednek.

Egy nevadai üzletember ugyan egymillió dollárt ajánlott fel Trump jogi kiadásaira, az összeg azonban csak csepp a tengerben. Elenyésző a valószínűsége, hogy a nevével fémjelzett sneaker fogja kihúzni a csávából.

Szakértők szerint a polgári peres eljárások büntetési tételei alól azok után sem menekülhet, ha kilenc hónap múlva újraválasztják az Egyesült Államok 47. elnökének.

(Borítókép: Donald Trump bemutatja az új cipőcsaládot a Sneaker Conon, a Philadelphia Kongresszusi Központban, 2024. február 17-én. Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images Hungary)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM