A szörnyű valenciai tűzvésznek már tíz halottja van

2024.02.23. 06:42

Csütörtök délután tűz ütött ki egy valenciai, 14 emeletes társasházban, Campanar városrészben. Az erős szél miatt a lángok gyorsan átterjedtek a szomszédos épületre is – írja a BBC.

A tűzoltók az erkélyekről mentették ki a lakókat daruk segítségével, ám tizenkilenc embert még mindig keresnek. Legalább 14-en, köztük hat tűzoltó és egy kisgyermek megsérült. A gyanú szerint a gyúlékony burkolat is segítette a tűz terjedését. Az embereket felszólították, hogy ne menjenek a környékre. 

Az El País napilap közölte, hogy az épületben 138 lakás található, és 450 ember élt benne. Egy nő a TVE-nek elmondta, hogy látta, amint a tűzoltók megpróbáltak kimenteni egy tizenéves fiút, aki az épület első emeletén rekedt.

Egy másik lakó beszámolója szerint a tűz a negyedik emeleten keletkezett és 10 perc alatt már mindenütt felcsaptak a lángok. Az otthonaikból kitelepített embereket szállodákban helyezik el, közölték a hatóságok.

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök az X-en azt írta: „Szörnyű tűzvész egy valenciai épületben... Szeretném kifejezni szolidaritásomat az összes érintett embernek és elismerésemet a már a helyszínre vezényelt mentőszolgálat munkatársainak.”

Tíz ember vesztette életét

A hatóságok a kiégett valenciai lakópark első átvizsgálásakor tíz áldozat holttestét találták meg – közölte Pilar Bernabé, a spanyol központi kormány valenciai megbízottja pénteken újságírókkal, amiről az MTI is írt.

A kormánymegbízott elmondta, nincs tudomásuk több eltűnt személyről, miután pénteken négy emberrel sikerült kapcsolatba kerülni azok közül, akiket kerestek.

Ennek ellenére nem lehet teljes bizonyossággal kizárni, hogy az áldozatok száma növekedjen a további vizsgálatokat követően

– tette hozzá kérdésre válaszolva Pilar Bernabé. Tájékoztatása szerint a következő lépés a holttestek elszállítása és azonosítása lesz.

A 138 lakásos komplexumban egész éjjel oltották a lángokat a tűzoltók, majd egész délelőtt hűtötték az épületet, ahova dél körül tudtak először bejutni.

A mentőszolgálat tájékoztatása szerint összesen 15 embert szállítottak kórházba, köztük hét tűzoltót és egy gyereket is. Többségüket füstmérgezés gyanújával. Péntek délutánra közülük már csak ketten szorultak kórházi kezelésre.

A lángoló épületből többeket az erkélyről mentettek ki tűzoltósági daruval, őket éjszakára buszokkal szállították a város különböző szállodáiba.

Gyűjtést indítottak a károsultak számára

A városban gyűjtést indítottak a károsultak számára, mert a tűzben mindenük odaveszett.

María José Catalá polgármester bejelentette: a város egy újépítésű, 131 lakásos épületben ajánl fel lakhatást, amíg a következő hónapokban helyzetük rendeződik.

Carlos Mazón tartományi elnök közölte: az autonóm kormány családonként hatezer és tízezer euró közötti közvetlen segítséget biztosít az elsődleges szükségletek azonnali megoldására. Később pedig havonta 1000-1500 euró közötti összeget kapnak lakhatási támogatásként.

Azért vagyunk itt, hogy segítséget nyújtsunk

– jelentette ki Pedro Sánchez miniszterelnök, aki a nap folyamán a tragédia helyszínére utazott, hogy szolidaritását fejezze ki az áldozatok családja és károsultak felé, és köszönetét fejezze ki a mentésben közreműködőknek.

A tűz oka még ismeretlen

A szerencsétlenség oka egyelőre nem ismert, a hatóságok annyit közöltek, hogy a lángok a ötödik emelet egyik lakásából indultak ki, és terjedtek el a két épületből álló tömbben, amely reggelre teljesen kiégett.

Az első vélemények szerint a gyors terjedéshez hozzájárult az erős, óránként 50-60 kilométeres erősségű szél, valamint az épület burkolatának poliuretán anyaga is.

A tűz nagy kiterjedése miatt a közeli városokból, Alicantéból és Castellónból is vezényeltek át tűzoltóegységeket, valamint bevonták a katonaság speciális egységét.

A tragédia miatt mind Valencia városában, mind Valencia tartományban háromnapos hivatalos gyászt rendeltek el. Szombat délben egyperces néma főhajtással emlékeznek az áldozatokra a városháza előtt.

Spanyolországban utoljára 1992-ben történt hasonló tragédia. Akkor Mostolesben tizenketten vesztették életüket, 17-en pedig megsérültek egy panelházban keletkezett tűzben, amelyet egy cigarettacsikk okozott.