Fél évszázad után azonosították egy oregoni tinédzser maradványait

2024.02.25. 16:32
A több mint 50 éve eltűnt oregoni tinédzser maradványait azonosították, miután valaki feltöltötte a DNS-ét a genealógiai oldalra.

Az 1960-as évek végén eltűnt oregoni portlandi tinédzser maradványait a hatóságok közlése szerint több mint ötven évvel az eltűnése után, fejlett DNS-vizsgálatok segítségével azonosították – írta meg a CNN.

1970-ben egy cserkészcsapat vezetője fedezte fel az oregoni Sauvie Islanden egy sekély sírba temetett maradványokat. A nyomozók akkoriban nem tudták azonosítani őket, de megjegyezték, hogy a testet ért trauma idegenkezűségre utal – jelentette be sajtóközleményben az oregoni állami rendőrség.

Több mint fél évszázaddal később a nyomozók fejlett DNS-technikát alkalmazva megállapították, hogy a maradványok Sandra Youngé, aki a portlandi Grant High School tanulója volt, és a rendőrség szerint 1968 vagy 1969 óta eltűnt.

Az áttörést az ügyben 2023 januárjában érték el, amikor valaki feltöltötte DNS-eredményeit a GEDMatch nevű genealógiai adatbázisba, és azonnal felismerték.

A nyomozók a családtagokkal együttműködve további DNS-mintákat töltöttek fel az adatbázisba, és családfákat készítettek, ami végül Young azonosításához vezetett – közölték a hatóságok.

Az 1951. június 25-én született Youngot utoljára Portlandben látták. A maradványait a Sauvie-sziget északi részén találták meg, több mint 10 mérföldre északra a várostól.

Sandra Young 54 év után most visszanyerte személyazonosságát

– mondta Dr. Nici Vance, az oregoni állami orvosszakértői hivatal munkatársa. 

Az eredmények a portlandi rendőrséget „további vizsgálatok lefolytatására ösztönözték, hogy lehetőség szerint megállapítsák Sandy Young halálának körülményeit” – áll a közleményben.

Az egyezés megtalálása előtt az ügyet és a maradványokat az évek során vizsgáló nyomozók képesek voltak megjósolni a nemét, és a technológia fejlődésével 2021-ben az arcának jellemzőit is.

„Ez egy újabb példa arra, hogy az orvosszakértői hivatal és a nyomozó genetikai genealógia milyen innovatív módon segíthet az oregoniaknak a lezárásban” – mondta Vance. „Ez a technológia a nyomozóknak olyan erőteljes képességet biztosít, amellyel minden oregoni ügynökséget segíthetnek a lezáratlan ügyek rejtélyeinek megoldásában”.