Teljesen víz nélkül maradhat Mexikóváros jelentős része

2024.02.26. 06:01
Mexikóváros súlyos vízválsággal néz szembe, miután területe nagy részét rég nem tapasztalt mértékű aszály sújtja. A szakértők úgy vélik, hónapokon belül teljesen víz nélkül maradhatnak egyes területek, de a kormány és a polgármester szerint erről szó sincs.

A csaknem 22 millió lakosú város vízhiányát a földrajzi elhelyezkedés, a városfejlesztés és az infrastruktúra hiányosságai mellett a kedvezőtlen éghajlat is súlyosbítja – írja a CNN.

Az évek óta szokatlanul kevés csapadék, a hosszabb száraz időszakok és a magas hőmérséklet tovább rombolta a vízrendszer állapotát, mely már azelőtt is nehezen tudta kielégíteni a lakók igényeit. A hatóságok ezért kénytelenek voltak jelentős korlátozásokat bevezetni a tározókból szivattyúzott víz felhasználására.

Számos környék hetek óta vízhiánnyal küzd, és még négy hónap hátravan az esőzések kezdetéig

– mondta Christian Domínguez Sarmiento, a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem (UNAM) légkörkutatója a CNN-nek.

Szakértők szerint a helyzet mostanra annyira kritikus lett, hogy Mexikóváros több részének vízellátása hónapokon belül teljesen kiszáradhat, és bekövetkezhet az úgynevezett „nulladik nap”. Egy februári jelentés szerint Mexikóváros közel 90 százalékát súlyos aszály sújtja.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök egy február 14-i sajtótájékoztatón ugyanakkor azt mondta, hogy folyamatban van a vízproblémák megoldása. Mexikóváros polgármestere, Martí Batres Guadarrama pedig azt nyilatkozta, hogy a „nulladik napról szóló” jelentések csak a politikai ellenfelek által terjesztett „álhírek”.