Meghalt Nyikolaj Rizskov, a Szovjetunió volt miniszterelnöke

2024.02.28. 08:38
Életének 94. évében meghalt Nyikolaj Rizskov orosz politikus, a Szovjetunió volt miniszterelnöke.

Meghalt a Szovjetunió Minisztertanácsának volt elnöke, Nyikolaj Ivanovics Rizskov volt szenátor – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség Valentina Matvijenko, a Szövetségi Tanács elnöke közlésére hivatkozva.

Egy csodálatos és okos ember távozott – Nyikolaj Ivanovics Rizskov. Egy korszak embere. Egy egyedülálló sorsú ember és egy egyedülállóan nagy államférfi. Egy nagyszerű lélek

– írta az elnök a Telegram-csatornán.

A Szövetségi Tanács vezetője hangsúlyozta, hogy számára Rizskov a becsületes, önzetlen és felelősségteljes „munkásember” legékesebb példája volt, aki munkájával kiérdemelte a becsületet, a tiszteletet és a méltó helyet a történelemben.

Nyikolaj Ivanovics Rizskov a Szovjetunió Minisztertanácsának 7. elnöke volt. 1929. szeptember 28-án született az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaságban fekvő Dilijivkában. Politikai karrierjét a helyi iparban kezdte, és végigjárta a szovjet ipari minisztériumok hierarchiáját.

1979-ben Rizskovot az Állami Tervbizottság első elnökhelyettesévé nevezték ki. Miután Nyikolaj Tyihonov lemondott a Minisztertanács elnöki tisztségéről, Rizskovot választották meg helyette. Hivatali ideje alatt támogatta Mihail Gorbacsov 1980-as évekbeli szovjet gazdasági reformját. 1995 decemberében függetlenként beválasztották az Oroszországi Föderáció Állami Dumájába, majd a Hatalmat a népnek blokkot vezette, később pedig az Oroszországi Népi Hazafias Unió hivatalos vezetője lett Gennagyij Zjuganov nem hivatalos vezetője mellett.

2003. szeptember 17-én lemondott dumai mandátumáról, és a Föderációs Tanács tagja lett. 2014. március 17-én Rizskov felkerült az Európai Unió szankciós listájára, mivel szerepet játszott a Krím Oroszország általi annektálásában. Megtiltották számára az uniós országokba való belépést, és az EU-ban lévő vagyonát befagyasztották.