Evakuálták Amerika legnagyobb atomfegyvergyárát, vészhelyzetet hirdettek

2024.02.28. 11:36
Lángokban áll Texas állam egy része, több települést is evakuálni kellett, és leállították az ország legnagyobb atomfegyvergyárát is.

A gyorsan terjedő texasi erdőtüzek miatt kedden evakuálási parancsot adtak ki több kisvárosra, és leállították az ország egyik legfontosabb nukleáris létesítményét, a Texas állambeli Pantexet is – írja a Politico

Már csaknem 60 megyére hirdettek vészhelyzetet, és a legnagyobb tűz mintegy 644 négyzetkilométernyi területet égetett le. A hatóságok egyelőre nem közölték, hogy mi okozhatta a a ritkán lakott, lankás síkságokkal körülvett megyékben tomboló tüzet.

Az amerikai nukleáris arzenál összeszerelését és szétszerelését 1975 óta végző fő amerikai telephelyet, a Pantexet kedd este állították le, mert nem sikerült megfékezni a hatóságoknak a létesítmény közelében tomboló tüzet.

Az utolsó új bombát 1991-ben szerelték össze az atomfegyvergyárban. A munkásokat és a személyzetet evakuálták.

Több tűzesetet jelentettek Hemphill és Hutchinson megyékből is az oklahomai határ közelében, ahol szintén evakuálni kellett néhány települést. A közeli Miamiban is elrendelték az evakuálást, valamint Canadiantól keletre, a határ túloldalán, az oklahomai Durham körzetében is, de evakuálni kellett Skellytown, Wheeler, Allison és Briscoe településeket is. De már a Canadiantól mintegy 64 kilométerre található Pampa városvezetése is a távozást javasolja lakosainak, őket buszokkal szállítják el. 

A Hutchinson megyei katasztrófavédelem azt közölte, hogy több település maradt áram és víz nélkül.