Kegyetlen támadás történt Gázában egy segélyosztás közben, eddig 112 halottról tudni

2024.03.01. 07:10
Legalább 112 palesztin meghalt és több százan megsebesültek Gázavárosban, miután humanitárius segélyre vártak az emberek csütörtökön. Az övezetet irányító Hamász radikális szervezet és Izrael is eltérően magyarázza a történteket. Szaúd-Arábia, Egyiptom és Jordánia is támadással vádolja az izraeli hadsereget.

A Gázai övezet egészségügyi hatóságai szerint 112 ember meghalt, 760-an pedig megsebesültek egy csütörtöki támadásban, amellyel az izraeli erőket vádolják – írja a BBC.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint a palesztin tömeg humanitárius segélyre várt Gázavárostól délnyugatra, amikor tankjaik figyelmeztető lövéseket adtak le. Állításuk szerint nem találták el az embereket. Egyes palesztinok szerint a katonák közvetlenül lőttek rájuk. Egy szemtanú arról számolt be a BBC-nek, hogy a legtöbb embert elgázolták, miközben a teherautók előre próbáltak menni.

Az izraeli hadsereg által biztosított „humanitárius folyosón” egy harminc teherautóból álló, egyiptomi segélyt szállító konvoj tartott észak felé, amikor a civilek megrohamozták a járműveket. Az izraeli hadseregnek nincs tudomása arról, hogy támadást indítottak volna abban az időben. Beszámolójuk szerint az emberek a segélyért történő tülekedésben sérültek meg, ahol összetaposták egymást vagy elgázolták őket.

A névtelenül nyilatkozó izraeli katonai tisztviselők ugyanakkor elismerték, hogy a katonák tüzet nyitottak a tömegre, mert veszélyben érezték magukat.

Az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna  kórházi forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy a segélyre váró több száz ember közé tüzérségi lövedékek és drónokról indított rakéták csapódtak be.

Az izraeli hadsereg egy légi felvételt is közzétett, amelyen palesztinok százai láthatóak, ahogyan a segélyszállító teherautók körül tolonganak.

Joe Biden is aggasztónak tartja a támadást

A Fehér Ház közölte, hogy Joe Biden amerikai elnök megvitatta a „tragikus és aggasztó incidenst” Egyiptom és Katar vezetőivel, valamint szót ejtettek az izraeli túszok szabadon bocsátásának és a hathetes tűzszünet biztosításának lehetőségeiről is. Az amerikai külügyminisztérium azt közölte, „sürgősen további információkat gyűjt arról, hogy pontosan mi történt”.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szerint „az izraeli megszálló hadsereg által elkövetett ocsmány mészárlásról van szó”, amelyet segélyszállítmányra várakozó emberek ellen követtek el.

Szaúd-Arábia, Egyiptom és Jordánia azzal vádolta Izraelt, hogy hadserege az incidensben szándékosan támadt civilekre. Közös nyilatkozatban emellett felszólították az izraeli kormányt, hogy biztosítsa az övezetbe tartó segélyek célba juttatását, a nemzetközi közösséget pedig arra, hogy határozott lépésekkel gyakoroljon nyomást Izraelre a nemzetközi jog betartása és az azonnali tűzszünet elérése érdekében.

Martin Griffiths, az ENSZ sürgősségi segélyeinek koordinátora megdöbbent a történtek miatt. „A gázai helyzet még csaknem öt hónapnyi brutális ellenségeskedés után is képes sokkolni bennünket” – írta az X közösségi oldalon.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa zárt ajtók mögötti rendkívüli ülést tűzött ki az incidens megvitatására.

Az október 7-e óta tartó háborúban a gázai egészségügyi minisztérium csütörtöki közlése szerint eddig több mint 30 ezer palesztin vesztette életét, és legalább 70 ezren sebesültek meg.