Az Egyesült Államok megkezdte légi úton az élelmiszer-szállítást a Gázai övezetbe

2024.03.02. 19:26
Az Egyesült Államok megkezdte élelmiszer-szállítmányok eljuttatását légi úton a Gázai övezetbe – jelentette a CNN és az NBC amerikai hírtelevízió kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva szombaton.

A közlések szerint az amerikai légierő három C-130 katonai szállítógépe 66 csomagot dobott le, benne mintegy 38 ezer adag élelmiszerrel – adta hírül az MTI.

Joe Biden amerikai elnök pénteken jelentette be, hogy az amerikai hadsereg repülőgépekről fog élelmiszersegélyt ledobni az elkövetkező napokban a Gázai övezetben. Hangsúlyozta: Washington minden tőle telhetőt elkövet, hogy segítséget küldjön a palesztinok lakta térségbe.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője pénteken közölte, a légi úton segélyezésre azért van szükség, hogy biztonságosan eljuttathassák a humanitárius segítséget a rászorulóknak.

Csütörtökön Gázavárosban segélyosztás közben 115 ember halt meg, és több százan megsebesültek a Hamász vezette egészségügyi minisztérium adatai szerint.

Az Izrael ellen támadást intéző Hamász iszlamista palesztin szervezet és Izrael között október 7. óta tartó háború során Izrael blokád alá helyezte a palesztin területet, csak Egyiptomból a rafahi átkelőn, illetve az izraeli Kerem Salomnál érkeznek segélyszállítmányok. Az ENSZ szerint a 2,3 millió gázai lakos negyede egyetlen lépésnyire van az éhínségtől.