Ortodox zsidót sebesítettek meg életveszélyesen késsel Zürichben

2024.03.03. 19:38
Ortodox zsidót sebesítettek meg életveszélyesen késsel szombaton este Zürichben, a feltételezett – 15 éves svájci állampolgár – elkövetőt elfogták – közölte vasárnap az alpesi állam rendőrsége.

„A kantoni rendőrség és a fiatalkorúak büntetőügyeivel foglalkozó ügyészség minden irányba nyomoz és nem zárják ki egy kifejezetten antiszemita indíttatású bűncselekmény lehetőségét sem” – ismertették a hatóságok.

Az áldozat egy 50 éves férfi. A rendőrséget szombat este riasztották egy összeszólalkozáshoz, amelyben többen is érintettek voltak. A vita, illetve a bűncselekményhez vezető események tisztázása még tart.

Jehuda Spielman, a zürichi zsidó közösség vezetője az X-en arról számolt be, hogy a megtámadott férfi állapotát sikerült stabilizálni. Jonathan Kreutner, a zsidó közösség főtitkára a svájci televízióban nyilatkozva megdöbbenésének adott hangot.

Nagyon ritka, hogy zsidók elleni tettleges támadásokig fajuljon a helyzet Svájcban. Egy ilyen eset valóban új távlatot jelent

– tette hozzá.

A rendőrség a történteket követően megerősítette a zsidó létesítmények védelmét Zürichben – számolt be az MTI.

Mint megírtuk, hasonló eset történt vasárnap Párizsban, ahol egy egy zsinagógából kilépő, hatvan év körüli férfit ütöttek meg. Az ismeretlen támadó „mocskos zsidónak” nevezte őt. Gérald Darmanin belügyminiszter elítélte az „újabb antiszemita támadást”, amelyet „minősíthetetlen tettnek” nevezett.