Vörösre festette az éjszakai eget egy vulkánkitörés a Galápagos-szigeteken

2024.03.04. 08:26
A Fernanda szigeten található La Cumbre vulkán a Galápagos-szigetek legaktívabb tűzhányója, a mostani kitörés pedig 2017 óta a legnagyobb lehet, amely a térségben történt. Legutoljára 2020-ban tört ki a La Cumbre, viszont ennyire látványosan nagyon régen hívta fel magára a figyelmet.

A Galápagos-szigetek egyik lakatlan szigetén lévő vulkán kitört, és megvilágította az éjszakai égboltot, miközben a láva a tenger felé zúdult lefelé az oldaláról – írta meg az ABC News.

A Fernandina szigeten található La Cumbre vulkán szombat éjfél körül kezdett kitörni, ami az Ecuadori Geofizikai Intézet tisztviselői szerint a legnagyobb kitörés lehet 2017 óta. Az 1476 méter magas vulkán utoljára 2020-ban tört ki.

Bár a kitörés nem jelentett veszélyt az emberekre, a sziget számos fajnak ad otthont, köztük leguánoknak, pingvineknek és röpképtelen kormoránoknak. 2019-ben a tudósok egy több mint egy évszázada nem látott óriásteknősre bukkantak a szigeten, amelyet már kihaltnak hittek.

A La Cumbre vulkán az egyik legaktívabb a Galápagos-szigetláncban, amely világszerte híres arról, hogy segített Charles Darwin 19. századi brit tudósnak kidolgozni evolúciós elméletét.