128 millió dollárra perelték Elon Muskot a kirúgott Twitter-vezérek

2024.03.06. 06:00
Nem ez az első per, amellyel a mára már X-nek nevezett közösségi oldal tulajdonosa szembenéz: korábban is beperelték volt vezetők, volt munkavállalók, egy PR-cég, bérbeadók, szállítók és tanácsadók is. Elon Musk ugyan anno megpróbált visszatáncolni a vállalat megvételétől, de nem sikerült neki, azóta hatalmas leépítéseket tartott és folyton pereskedik a milliárdos.

A Twitter négy korábbi vezetője, köztük Parag Agrawal volt vezérigazgató egy hétfőn benyújtott kereset szerint több mint 128 millió dollár (közel 47 milliárd forint) kifizetetlen végkielégítésre perelte be Elon Muskot. A San Franciscó-i szövetségi bíróságon benyújtott kereset a legújabb jogi kihívás, amellyel a milliárdosnak szembe kell néznie, miután 2022 októberében 44 milliárd dollárért megvásárolta a közösségi médiavállalatot, amelyet később X-re keresztelt át.

A Reuters cikke szerint a többi felperes Ned Segal, a Twitter korábbi pénzügyi igazgatója, Vijaya Gadde, a Twitter korábbi jogi igazgatója és Sean Edgett, a Twitter korábbi általános jogtanácsosa.

Alig néhány nappal azután, hogy Musk átvette a Twitter irányítását, a volt vezetők azt állítják, hogy kirúgták őket, és hogy Musk hamisan vádolta meg őket visszaéléssel, és kiszorította őket a Twitterből, miután beperelték a milliárdost, mert megpróbálta visszavonni a vállalat megvásárlására tett ajánlatát.

A per szerint Musk ezután megtagadta a vezetők végkielégítését, amelyet már évek óta ígért nekik, mielőtt felvásárolta volna a Twittert. A felperesek szerint mindegyiküknek jár egy-egy éves fizetés és több százezer részvényopció.

Ez a Musk-játékkönyv: megtartani a pénzt, amivel más embereknek tartozik, és arra kényszeríteni őket, hogy pereljék őt

– fogalmaztak a volt vezetők a 39 oldalas perben.

Az X már szembenéz egy másik csoportos keresettel, amelyek szerint legalább 500 millió dollár végkielégítéssel tartozik Musk a felvásárlás után elbocsátott egyszerű dolgozóknak, és egy harmadik perrel, amelyet hat volt felsővezető indított hasonló állításokkal. A vállalatot korábban azért is beperelték, mert nem fizette ki korábbi PR-cégét, bérbeadóit, szállítóit és tanácsadóit.

Az X tagadta a vádakat. 

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM