Milyen terroristáktól tartanak Moszkvában az amerikaiak?

2024.03.08. 19:34 Módosítva: 2024.03.08. 21:06
Mint ismert, az Egyesült Államok oroszországi nagykövetsége csütörtökön terrortámadásokra figyelmeztetett Moszkvában. Igor Jakovenko orosz ellenzéki politikus és újságíró úgy véli, a fő terroristák és szélsőségesek ma az országban az orosz hatóságok, és szerinte Putyin támogatottsága elsősorban a polgárok közönyében rejlik.

Az Indexen is beszámoltunk arról, hogy az Egyesült Államok oroszországi nagykövetsége csütörtökön felszólította honfitársait, hogy a következő 48 órában kerüljék a nagyobb összejöveteleket az orosz fővárost célzó, szélsőségesek által elkövetett terrortámadások veszélye miatt. Az oldalukon az kérték az amerikai állampolgároktól, hogy kerüljék a tömegeket, és figyeljék a helyi médiát a friss hírekért.

Sokan találgatják, hogy az amerikai diplomaták pontosan mire utaltak, kik lehetnek a terroristák. Az Obozrevatel ukrán portálnak nyilatkozó Igor Jakovenko orosz ellenzéki politikus és újságíró szerint Vlagyimir Putyinra gondoltak, ám kérdés, hogy mi értelme lenne a választások előtt a terrortámadásoknak. 

Vajon a Kreml szervezhet-e terrortámadást a választások előtti napokban, hogy maga köré gyűjtse a szavazókat? Erre nincs különösebb szükség, hiszen a választás kimenetele előre eldöntött. Mindazonáltal ez sem zárható ki. Ami Putyin valós támogatottságát illeti, Oroszországban csak minden ötödik orosz nevezhető elkötelezett támogatónak. A Kreml-diktátor támogatóinak nagy részét a politika iránt közömbös oroszok teszik ki

– mondta Igor Jakovenko.

Kik azok a szélsőségesek? 

Igor Jakovenko az interjúban azt is kifejtette, hogy őt leginkább a a „szélsőségesek” szó zavarja a felhívásban, ugyanis nem igazán érti, hogy pontosan milyen szélsőségesek támadhatnak meg tömegeket Moszkvában. Sőt, általánosságban ennek a figyelmeztetésnek sem a hangnemét, sem a jelentését nem érti, és nincs tudomása arról, hogy ellenzéki rendezvényeket szerveznének az orosz fővárosban. 

Szerinte a fő terroristák és szélsőségesek ma Oroszországban az orosz hatóságok, akik az emberek életét és egészségét fenyegetik.

„Nem tudom, milyen más szélsőségeseket kellene keresnünk, ha Putyin ott van” – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy az oroszországi választások idején, azaz március 15. és 17. között várható-e valami különösebb esemény, azt válaszolta, Julija Navalnaja közleményéről van csak tudomása, Alekszej Navalnij özvegye ugyanis felhívta a figyelmet egy Putyin elleni tüntetésre, de Jakovenko szerint ez nem lesz hatással a szavazás kimenetelére.

A polgárok közönye

Arról is szót ejtett, hogy az orosz társadalomban vajon elég magas-e a Putyin iránti valós támogatottság: „Szerintem Putyin támogatottsága elsősorban a polgárok közönyében rejlik. Putyin legfontosabb támogatói azok az emberek, akiket nem érdekel semmi, akik egyáltalán nem hajlandóak belekeveredni a politikába, legtöbbjükre az orosz televízió sincs hatással. Putyin fő támogatói közömbösek” – fogalmazott. 

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban azt mondta, az orosz televízióban nincs információ az oroszok veszteségeiről, pedig azok valóban nagyok. „És ami nem létezik a televízióban, az nem létezik az oroszok fejében sem” – tette hozzá.

És hiába nagyok az orosz veszteségek, ha Putyin és Sogju szerint naponta mintegy 1500 ember köt szerződést az orosz hadsereggel. Az emberi élet ára Oroszországban nulla, így itt nem kell a közhangulat komoly változásáról beszélni

– mondta az interjúban az orosz ellenzéki politikus. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, pénteki, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport