Segélycsomag gyilkolt Gázában

2024.03.08. 17:46
Egy levegőből ledobott, hatalmas segélycsomag csapott agyon öt embert a Gázai övezetben. A baleset állítólag azért történehett, mert az ejtőernyő kioldója, amelynek a zuhanást kellett volna megakadályozni, nem működött megfelelően. Öt halálos áldozat és több sérült is van.

Egy, a levegőből ledobott nagy segélycsomag csapott agyon öt embert a Gázai övezetben – közölte pénteken a radikális iszlamista Hamász ellenőrzése alatt álló helyi egészségügyi minisztérium.

Az MTI tájékoztatása szerint a tragédia a nem megfelelően kibomló ejtőernyő miatt következett be.

A közösségi médiában megjelent videófelvételeken látható, amint a nagy segélycsomag szinte fékezés nélkül a földnek csapódik. A halálos áldozatok mellett több sérült is van. Az incidens állítólag a Gáza északi részén lévő Shati táborban történt.

Az Egyesült Államok partnerországaival szombaton kezdte el légi humanitárius akcióját, amelynek keretében segélycsomagokat dobnak le a palesztin területen a lakosság ínséges helyzetének enyhítésére.

A jordániai állami televízió egy forrást idézve tagadta, hogy jordániai repülőgép vett volna részt az incidensben. Csütörtökön jordániai, belga, egyiptomi, francia és holland repülőgépek szállítottak segélycsomagokat.

Von der Leyen szerint hétvégén megnyílhat a tengeri folyosó is Gázába

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője szerint a hétvégén megkezdődhet a Gázai övezetbe vezető tengeri folyosó működése, hogy növeljék a területre irányuló segélyek mennyiségét. Ez egy nappal azután történt, hogy Biden elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok ideiglenes kikötő építését tervezi Gázában.

Az ENSZ szerint Gáza lakosságának egynegyede az éhínség szélén áll, és gyerekek halnak éhen. Cipruson felszólalva von der Leyen asszony azt mondta, hogy Gáza "humanitárius katasztrófával néz szembe", és a tengeri folyosó lehetővé tenné további nagy mennyiségű segélyszállítmányok eljuttatását. 

A BBC szerint az Európai Bizottság, Ciprus, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az Egyesült Arab Emírségek közös nyilatkozata szerint a tengeri folyosó működtetése „bonyolult” lenne, és továbbra is nyomást gyakorolnak Izraelre, hogy bővítse a segélyek közúti szállítását, több útvonalat könnyítve meg és további átkelőket nyitva.

David Cameron brit külügyminiszter így nyilatkozott:

Továbbra is sürgetjük Izraelt, hogy engedjen be több teherautót a Gázai övezetbe, mivel ez a leggyorsabb módja annak, hogy a segítség eljusson azokhoz, akiknek szükségük van rá.

Izrael üdvözölte a kezdeményezést, és sürgette a többi országot, hogy csatlakozzanak hozzá. A külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a segélyt a biztonsági ellenőrzések elvégzése után fogják szállítani, „az izraeli előírásoknak megfelelően”.

Izrael tagadja, hogy akadályozza a segélyek Gázába jutását, és azzal vádolja a segélyszervezeteket, hogy nem osztják szét a segélyeket.

Vízi úton érkezhet a felmentés

Csütörtökön Biden amerikai elnök azt mondta, hogy az amerikai hadsereg egy mólót fog építeni, hogy a tengeren lévő hajókról a partra szállítsák az ellátmányt, de amerikai tisztviselők szerint ennek felállítása „több hetet” vesz igénybe. A művelet – amelybe, mint mondta, nem vonnák be a Gázában állomásozó amerikai csapatokat – lehetővé tenné, hogy nagy hajókkal élelmiszert, vizet, gyógyszert és ideiglenes menedékhelyeket szállítsanak.

Biden úr szerint a móló „hatalmas különbséget” jelentene a Gázába érkező segélyek mennyiségében, de hozzátette, hogy Izraelnek „ki kell vennie a részét” azáltal, hogy több segélyt enged be a területre, és „biztosítania kell, hogy a humanitárius munkások ne kerüljenek kereszttűzbe”.

A segélyszállító teherautók az egyiptomi ellenőrzés alatt álló rafahi átkelőn és az izraeli ellenőrzés alatt álló Kerem Shalom átkelőn keresztül jutottak be Gáza déli részére. Az északi terület azonban, amely az izraeli szárazföldi offenzíva első szakaszának középpontjában állt, az elmúlt hónapokban nagyrészt el volt vágva a segítségnyújtástól. Becslések szerint 300 000 palesztin él ott, kevés élelemmel és tiszta vízzel.

A múlt héten több mint 100 ember halt meg, akik a növekvő kétségbeesés közepette egy segélykonvojt próbáltak elérni. A palesztinok szerint a legtöbbjüket izraeli katonák lőtték le. Az izraeli hadsereg, amely a segélyszállítmányokat felügyelte, pénteken azt mondta, hogy csapatai nem a segélykonvoj körül tartózkodó palesztinokra lőttek, hanem a közelben lévő „gyanúsítottakra”, akiket fenyegetésnek tartottak.