Putyin tanácsadója szerint Magyarország és Oroszország között fontos kapcsolatok éledhetnek újra

2024.03.11. 19:00
Az orosz elnök tanácsadója szerint Magyarország, Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság kész a kulturális kapcsolatok fejlesztésére Oroszországgal.

Mihail Svidkoj, az orosz elnök nemzetközi kulturális együttműködési tanácsadója hétfőn Bécsben kijelentette, hogy Magyarország, Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság kész a kulturális kapcsolatok fejlesztésére Oroszországgal – írja az MTI.

„Manapság ha európai államokról beszélünk, akkor sok minden függ az adott ország vezetésének politikai álláspontjától. Ebben az értelemben nemrég Magyarországon tett látogatásom – ahol különböző minisztériumok és kulturális intézmények képviselőivel találkoztam – megmutatta, hogy Magyarországon készek feléleszteni a kulturális kapcsolatokat főként az orosz intézményekkel, s nem pedig az orosz kultúra magánszektorban található képviselőivel” – mondta Svidkoj.

Vlagyimir Putyin tanácsadója szerint hasonló a helyzet Szerbiával és a boszniai Szerb Köztársasággal is. Mint mondta, Szlovákia vezetése is nyitott a párbeszédre a kulturális együttműködés helyreállítása végett.

Októberi találkozó

Orbán Viktor miniszterelnök legutóbb 2023 októberében folytatott kétoldalú tárgyalást Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Pekingben az Egy övezet, egy út fórumon. Bár Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban úgy nyilatkozott, hogy nem terveznek kétoldalú találkozót a felek között, a tárgyalás végül mégis létrejött.

A két vezető egyeztetett a magyar–orosz együttműködésről a gáz- és olajszállítások, valamint a nukleáris energia területén. Kifejtette: az egész kontinens, így Magyarország számára is kulcsfontosságú, hogy legyen vége a menekültáradatnak, a szankcióknak és a harcoknak.

Vlagyimir Putyin a megbeszélésen kijelentette, hogy Oroszország és Magyarország kapcsolatai „megmaradnak és fejlődnek”. A találkozóról egy elemző is nyilatkozott az Indexnek, amely ide kattintva érhető el.