Elpusztult a Floridánál partra vetődött ámbráscet

2024.03.12. 08:20
Elpusztult az a tizenhárom méteres és több mint harminctonnás ámbráscet, mely a hétvégén vetődött partra Florida nyugati partvidékén, Venice-nél.

A tengeri emlős a Mexikói-öböl felől került a partvidék közelébe, ahol egy homokpadon feneklett meg. A floridai természetvédelmi hivatal (Florida Fish and Wildlife Conservation Commission) közölte, hogy rendőrség és vadőrök vasárnap hiába próbálták az állatot visszajuttatni a mélyebb vízbe, estére a légzése nehézkessé vált, majd helyi idő szerint hétfőn hajnalban elpusztult.

Az illetékesek beszámolói alapján a partra vetődött ámbráscet hossza 13 méter, súlya pedig meghaladja a 31 tonnát.

Az állatból biológusok vesznek mintát, hogy megállapítsák, miért közelíthette meg a partvidéket, illetve hogy szenvedett-e valamilyen betegségben, ami hozzájárult a halálához. Az óriás méretű tengeri emlős maradványait a hatósági közlések szerint megpróbálják kivontatni a vízből. Ezt követően vagy eltemetik, vagy szemétlerakóban helyezik el.

A nagy ámbráscetek csak nagyon ritkán közelítik meg a partvidéket. A Mexikói-öbölben jelenleg mintegy 1100 példányt tartanak nyilván a veszélyeztetett fajból.