Meghalt Philippe de Gaulle, Charles de Gaulle legidősebb fia

2024.03.14. 13:55
Philippe de Gaulle, Charles de Gaulle, a második világháborús francia ellenállás vezetője és háború utáni első elnök legidősebb gyermeke 102 éves korában meghalt. A második világháborús veterán szerdára virradóra vesztette életét a párizsi Invalidusok katonai komplexumának kórházában. Emmanuel Macron francia elnök méltatta az elhunytat, részvétét fejezte ki családjának.

Meghalt 102 éves korában Philippe de Gaulle, Charles de Gaulle, a második világháborús francia ellenállás vezetője és háború utáni első elnök legidősebb gyermeke – közölte a család szerdán a francia France24 szerint.

Philippe de Gaulle, aki maga is jelentős katonai vezető volt, hallgatott apja felhívására, hogy csatlakozzon a szabad francia erőkhöz a nácizmus elleni harcban a második világháborúban. Sikeres haditengerészeti karriert futott be, admirálisi rangra emelkedett, később szenátorrá választották.

A feltűnő fizikai hasonlóság ellenére visszafogottabb figura volt, mint apja. A fiú apja, Charles de Gaulle emlékének megőrzésére szentelte életét: számos könyvet írt, köztük az Apám, De Gaulle című művet, amelyben az apjára való emlékezést dokumentumok, ritkaságszámba menő családi fotók színesítik.

Philippe fia, Yves de Gaulle tájékoztatása szerint:

édesapja szerdára virradó éjszaka halt meg Párizs központjában, az Invalidusokban, abban a francia katonai intézményben, ahol két évig élt.

Az Invalidusok – L’Hotel national des Invalides – egy épületkomplexum Párizs 7. kerületében, amely számos múzeumból és műemlékből áll, mindegyik Franciaország hadtörténetével áll összefüggésben, emellett egy kórház és nyugdíjas otthon is található itt a volt katonáknak.

Philippe de Gaulle várta apja hívását, hogy csatlakozzon az ellenálláshoz

– írta Emmanuel Macron francia elnök az X-en. Méltatta az elhunytat: „tengerész, admirális, szenátor, soha nem futamodott meg, amikor bátorságra és becsületre volt szükség. A francia bátorság évszázada”.

Macron szerdán Philippe de Gaulle tiszteletére nyitotta meg a kabinet ülését, és a jövő héten nemzeti megemlékezést tart az Invalidusoknál az emlékére – közölte Prisca Thevenot kormányszóvivő.

„Franciaország szolgálatának szentelt élete a haditengerészetben és a szenátusban élő példa volt a köztársaság számára” – írta az X-en Eric Ciotti, a jobboldali Republikánus Párt vezetője, amely magát De Gaulle politikai örökösének tekinti, Philippe de Gaulle-t Franciaország „oszlopának” nevezte. „Franciaország a végsőkig a szívében volt” – tette hozzá Sebastien Lecornu védelmi miniszter.

Nem hullott ölébe a siker

A Szabad Francia Haditengerészeti Erőkhöz 1940-ben csatlakozott, és 1944-ig harcolt az Atlanti-óceán északi részén, majd Franciaországban, amikor az ellenállás csatlakozott a szövetségesekhez a nácik Franciaországból való kiszorításában, és részt vett a normandiai partraszállásban is a D-napon.

A háború után a posztkoloniális konfliktusokban Indokínában (a mai Kambodzsában, Laoszban, valamint Vietnám és Kína egyes részein), Marokkóban és Algériában tevékenykedett.

Apja, Charles de Gaulle óvakodott a nepotizmus legkisebb jelétől, és soha nem segített fiának pozíciót nyerni, a háború után sem tüntette ki gyermekét a Felszabadítási Renddel.

Charles de Gaulle három gyermekének nevelése szigorú volt, édesanyjuk, Yvonne állítólag csak születésnapjukon és december 31-én csókolta meg Philippe-et és két nővérét. A nővérek közül a legidősebb, Elisabeth 2013-ban halt meg, míg a legfiatalabb gyermek, Anne, aki Down-szindrómában szenvedett, 1948-ban, mindössze 20 évesen hunyt el.

Mindent tudok, fiam. A helyzeted soha nem volt könnyű. Nem semmi De Gaulle tábornok fiának lenni. De a hozzáállásod mindig olyan volt, mint amit elvártam tőled

– mondta neki egy alkalommal az apja.

Nicolas Lacroix, a keleti Colombey-les-deux-Eglises városában található Charles de Gaulle-emlékmű – ahol de Gaulle a második világháború előtt élt és 1970-ben halt meg – elnöke elmondta, hogy Philippe de Gaulle-t apjával szemben temetik el a helyi temetőben, feleségével, Henriette-tel, anyjával, Yvonne-nal és nővérével, Anne-nel együtt.

„Országunk elvesztette egyik nagy védelmezőjét. A gaullizmus elvesztette egyik legnagyobb nagykövetét” – mondta, hozzátéve, hogy a francia zászló félárbocra lesz eresztve az emlékműnél, amíg a temetés meg nem történik.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport