Meghalt a karaoke feltalálója

2024.03.16. 07:06
Százéves korában meghalt Negisi Sigeicsi, aki feltalálta a világ első kereskedelmi forgalomba hozott karaokegépét.

Negisi Sigeicsi haláláról a The Wall Street Journal számolt be elsők közt. A lap a feltaláló lányára, Takano Acumira hivatkozva számolt be arról nemrég, hogy 

Sigeicsi még január 26-án elesett, majd nem sokkal később meghalt. 

A japán feltaláló az 1960-as években dolgozta ki az első, pénzérmékkel működtethető karaokegép ötletét, amelyet Sparko Boxnak nevezett el (az ötlet apropója állítólag az volt, hogy – az akkor egy elektronikai eszközöket összeszerelő cég vezetőjeként dolgozó – Sigeicsit kritizálta az egyik kollégája a szörnyű éneklése miatt).

Az 1967-ben bemutatkozó Sparko Box még nyolcsávos kazettákat használt a kereskedelemben kapható hangszeres felvételek lejátszásához,

a dalszövegeket pedig egy papírfüzetben adták meg a dalokhoz. Sigeicsi vállalkozása azonban problémákba ütközött, és 1975-ben végül feloszlatta azt, a találmányára pedig soha nem szerzett szabadalmat. A gép feltalálója 70 éves kora óta visszavonultan, a hobbijainak élt – többek közt a kosárfonásnak, a szobrászatnak és a karaokeéneklésnek.

Matt Alt író (aki korábban interjút készített a japán feltalálóval) azt írta róla: „A közös éneklés  automatizálásával kivívta az előadók ellenszenvét, akik úgy látták, hogy a gép veszélyezteti a munkájukat. Ez egy kísérteties előképe volt annak a vitának, amely a mesterséges intelligenciának a művészekre gyakorolt hatása körül zajlik napjainkban.”

A karaoke műfajának feltalálását egyébként nemcsak Negisi Sigeicsihez, hanem egy zenészhez, Dajszuke Inouéhez is kötik gyakran, aki 1971-ben szintén létrehozta a saját karaokegépét (az 1960-as évek végén és az 1970-es évek elején további három japán feltaláló készített az övékéhez hasonló karaokegépeket).