18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Halálra ítéltek két pakisztáni diáklányt, mert egy álom miatt megölték tanárnőjüket

2024.03.20. 12:51
Egy álomra hivatkozva ölte meg tanárnőjét az a két pakisztáni diáklány, akiket most halálra ítéltek. A gyilkosságot egy állítólagos istenkáromlásra hivatkozva követték el, amelyről egy 13 éves ismerősük álmodott. A fiatalabb bűntársat életfogytiglanra ítélték.

Pakisztánban a bíróság halálra ítélt két diáklányt, egy társnőjükre pedig életfogytiglani börtönbüntetést szabott ki, amiért két éve megölték egy tanárnőjüket, akit istenkáromlással gyanúsítottak – közölték szerdán rendőrségi források.

Az MTI szerint a gyilkosság idején 21 éves Razíja Hanafit és az akkor 24 éves Umra Amánt – mindketten az Afganisztánnal szomszédos Hajbar-Pahtunkva tartomány egyik Korán-iskolájának tanulói – halálra ítélték, társukat, a gyilkosság idején mindössze 17 éves Ájsa Naumánit pedig fiatal kora miatt életfogytiglanra.

A bíróság emellett Hanafira és Amánra kétmillió rúpia (2,5 millió forint), Naumánira egymillió rúpia (1,3 millió forint) pénzbüntetést is kiszabott. Az ítélet nem jogerős.

A vádlottak egy 13 éves ismerősük álmával indokolták tettüket: az álomban ugyanis a tanárnőjük megsértette Mohamed prófétát.

Az istenkáromlást mint jogi kategóriát még a brit gyarmati uralom idején vezették be az akkor India részeként ismert Pakisztánban, majd a nyolcvanas években szigorítottak a büntetési tételen, így jelenleg halálbüntetés is járhat érte.

Bár a hatóságok még senkit nem végeztek ki e jogcímen, a jogszabály bírálói szerint az országban sokan személyes bosszúra használják az istenkáromlás vádját, és többször fordultak elő lincselések is.

Az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna adatai szerint 1990 óta legkevesebb 82 embert öltek meg istenkáromlás gyanúja miatt. Az áldozatokat a feldühödött tömeg nemritkán élve felgyújtotta vagy megkövezte.