Oroszország és Kína megvétózta az azonnali gázai tűzszünetet sürgető határozatot

2024.03.22. 15:43
Megvétózta az azonnali gázai tűzszünetet sürgető határozatot Oroszország és Kína. Az amerikai külügyminiszter pedig a fegyverszüneti és túszegyezményről, valamint a Rafah elleni műveletről tárgyalt Izraelben.

Oroszország és Kína pénteken megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt az Egyesült Államok által beterjesztett határozati javaslatot, amely azonnali és tartós tűzszünetre szólít fel a Gázai övezetben az Izrael és Hamász közötti harcokban a civilek védelme és a humanitárius segélyek eljuttatása érdekében – írja az MTI.

A 15 tagú tanácsban 11 tagállam szavazott az amerikai javaslat mellett, három ellene, egy ország pedig tartózkodott.

A szavazás előtt Oroszország állandó ENSZ-képviselője, Vaszilij Nyebenzja kijelentette, hogy Moszkva támogatja az azonnali tűzszünetet, ugyanakkor megkérdőjelezte a határozat nyelvezetét, és azzal vádolta Antony Blinken amerikai külügyminisztert, valamint Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövetet, hogy „átpolitizált okokból félrevezetik a nemzetközi közösséget”.

Tárgyalások a fegyverszünetről és túszegyezményről

Az izraeli hatóságok közölték, hogy Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti fegyverszüneti és túszegyezményről, valamint a palesztinok lakta Gázai övezetben fekvő Rafah ellen tervezett izraeli támadásról tárgyalt Izraelben Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere pénteken.

Blinken megbeszélést folytatott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel az azonnali tűzszünetet követelő határozatról.

Az amerikai külügyminiszter legfőbb kérése a tűzszüneti és túszelengedési tárgyalások sikere érdekében annak a palesztin követelésnek a támogatása volt, hogy a délre menekült gázaiak visszatérhessenek az övezet északi részébe.

Az izraeli hatóságok pénteken azt is közölték, hogy Ciszjordánia középső részén, Dolev telepesfalu közelében délelőtt egy palesztin merénylő tüzet nyitott egy izraeli minibusz utasaira. A buszban ülők közül heten megsebesültek, egyikük a katonai rádió beszámolója szerint életveszélyesen. A támadást a 33 éves Mudzsahad Barkat Manszúr követte el, aki korábban izraeli börtönben ült, előzőleg pedig a palesztin elnöki gárdában szolgált. A helyszínről elmenekülő terroristát többórás üldözés, majd tűzharc után a levegőből, helikopterről lőtték agyon.