Csak idő kérdése volt, Moszkva már Ukrajnát okolja a terrortámadásért

2024.03.23. 11:26 Módosítva: 2024.03.23. 11:36
Elfogták a mintegy 115 halálos áldozatot és több mint száz sebesültet követelő moszkvai terrortámadás feltételezett elkövetőit. Az orosz biztonsági szolgálat szerint az elkövetők Ukrajnába akartak menekülni, ahol megfelelő összeköttetésekkel rendelkeztek. Oroszország Ukrajnát okolja a támadásért.
  • Március 22-én, péntek este lövöldözés történt a moszkvai Crocus City Hall bevásárlóközpontban, amelynek előzetes jelentések szerint legalább 115 áldozata – köztük legalább három gyermek – és 145 sebesültje van.
  • Az Iszlám Állam később magára vállalta a merényletet, amelyben öt fegyveres vehetett részt. A hatóságok keresik az elmenekült merénylőket.
  • A Moszkvához közeli Krasznogorszkban péntek este több maszkos fegyveres nyitott tüzet egy rockzenekar koncertjén, gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol robbanás történt, majd tűz keletkezett.

Az MTI közleménye szerint szombat délelőtt a brjanszki régióban, az ukrán határ mellett fogták el azt a négy terroristát, akiket a moszkvai lövöldözéssel gyanúsítanak.

A Visegrád 24 X-posztja szerint  Oroszország Ukrajnát vádolja a terrortámadással. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) által közzétett információk szerint a terroristák Ukrajnába akartak menekülni, ahol „megvoltak a megfelelő kapcsolataik” a továbbiakhoz.

Ezzel együtt nyilvánosságra hoztak egy felvételt is az egyik feltételezett elkövetőről, ahogy telefonok kereszttüzében térdel az elfogás helyszínén.

Megszólaltak az ukránok is

Az ukrán katonai hírszerzési igazgatóság szóvivője – Andrij Juszov – a BBC-nek elmondta, hogy az ukrán határvidék „tele van különleges szolgálatosokkal és katonasággal”.

A legutóbbi események Belgorod régióban és Kurszkban – ahol katonai tevékenység folyik – is azt jelentik, hogy ez egy frontvonal.

Szóval az, hogy azt sugallják, hogy a gyanúsítottak Ukrajna felé tartottak, azt jelenti, hogy ostobák vagy öngyilkosok voltak

– nyilatkozta Juszov.

Nyilvánosságra hozták az elkövetők személyazonosságát

Nyilvánosságra hozták négy terroristának a személyazonosságát (a feltételezett hatból), akik a moszkvai Crocus City Hallban lövöldöztek.

  • Nasridinov Makhmadrasul, 37 éves,
  • Iszmonov Rivozhidin, 51 éves,
  • Safolzoda Shokhinjonn, 21 éves,
  • Nazarov Rustam, 29 éves.

Mindannyian tádzsikisztáni állampolgárok. Egyelőre nem tudni, hogy melyiküket vették őrizetbe.