18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Megkínozhatták a kihallgatás előtt a moszkvai terrortámadás elkövetőit

AFP  20240324  34M9943  v3  HighRes  TopshotRussiaAttackShooting
2024.03.24. 20:54
Az orosz nyomozóiroda egy felvételt tett közzé a moszkvai terrortámadás elkövetőiről. Az Egyesült Államok eközben közölte, nem lát bizonyítékot Ukrajna érintettségére a moszkvai terrortámadásban. Oroszország-szerte gyászolják az áldozatokat, több helyen megemlékezéseket is tartottak.
  • Március 22-én, péntek este lövöldözés történt a moszkvai Crocus City Hall bevásárlóközpontban, az incidensnek előzetes jelentések szerint legalább 137 áldozata – köztük legalább három gyermek – és 145 sebesültje van.
  • Az Iszlám Állam később magára vállalta a merényletet, amelyben öt fegyveres vehetett részt. Azonnal megindult a hajtóvadászat.
  • Szombat délelőtt a brjanszki régióban, az ukrán határ mellett fogták el azt a négy terroristát, akit a moszkvai lövöldözéssel gyanúsítanak. Az elkövetők személyazonosságát is nyilvánosságra hozták.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, „nincs jövőjük” azoknak, akik ezt a „barbár támadást” végrehajtották. A teljes beszédet ide kattintva tudja elolvasni.

Az orosz nyomozó bizottság eközben közölte, hogy a büntetőügyben a bizonyítékok összegyűjtése és eljárási konszolidációja folyamatban van, hogy az eset összes körülményét rekonstruálni lehessen. A közlésük szerint a helyszínen több mint 500 lőszert és 28 tárat találtak, valamint két Kalasnyikov támadópuskát, amelyekkel a terroristák felfegyverkeztek. A gyanúsítottak letartóztatásakor a Brjanszki területen egy Renault típusú gépkocsiban egy Makarov pisztolyt és egy Kalasnyikov támadófegyver tárját találták meg és foglalták le. A lefoglalt fegyverekre elrendelték a szükséges komplex szakértői vizsgálatokat. 

Mint írják, a terrorcselekmény elkövetésével kapcsolatban gyanúsítottakkal szemben nyomozati cselekményeket folytatnak. A közeljövőben az oroszországi Nyomozó Bizottság nyomozói négy gyanúsítottal szemben előzetes letartóztatásba helyezés formájában foganatosítanak megelőző intézkedést. 

Az áldozatok holttestének azonosítása folyamatban van. Jelenleg 137 ember, köztük három gyermek holttestét találták meg a terrortámadás helyszínén. Eddig 62 holttestet azonosítottak, a többi halott személyazonosságának megállapítása érdekében genetikai elemzéseket végeznek.

A büntetőügy kivizsgálása az Orosz Föderáció Nyomozó Bizottsága elnökének személyes ellenőrzése alatt áll – teszik hozzá. A nyomozó bizottság egy videót is közzétett az elkövetőkről.

Egyes hírek szerint az egyik elkövetőt az Ahmat rohamegység megkínozta és megcsonkította, mielőtt kihallgatták volna. Állítólag az egyik férfinak levágták a fülét, az ehhez használt kést pedig egy online árverésen akarják értékesíteni.

Az egyik ukrán hírportál pedig Telegram-csatornáján írt arról, hogy egy TA–57-es típusú hordozható tábori telefon segítségével kínozzák az egyik gyanúsítottat. Erről egy fényképet is megosztottak, amelyet kizárólag erős idegzetűeknek ajánlunk. A fotót ide kattintva tudja megtekinteni, amennyiben rendelkezik Telegram-fiókkal.

Amerika figyelmeztetett, Putyin zsarolásnak hitte

Antony Blinken külügyminiszter szombaton közleményben határozottan elítélte a terrorcselekményt, és részvétet nyilvánított az áldozatok hozzátartozóinak. Az amerikai külügyminisztérium régóta nem ajánlja az amerikai állampolgároknak az oroszországi utazást, az amerikai kormány négyfokú skáláján a legmagasabb fokozatú figyelmeztetés van érvényben, amit legutóbb 2023 szeptemberében vizsgáltak felül.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, a moszkvai eseményekről megjelent jelentések nyomán, pénteki első reagálásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az amerikai kormányzati szervek rendelkeztek információkkal egy Moszkvában készülő terrortámadásról. Adrienne Watson közölte, hogy ezeket megosztották az orosz hatóságokkal, követve a figyelmeztetési kötelezettségre vonatkozó politikát.

A Moszkvában működő amerikai nagykövetség a saját értesülések alapján már a hónap elején figyelmeztetést adott ki az orosz fővárosban tartózkodó amerikaiak számára, hogy kerüljék a zsúfolt helyeket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a nyugati figyelmeztetéseket egy terrortámadás veszélyéről korábban úgy értékelte, hogy azok az orosz emberek megfélemlítésére vonatkozó kísérletek, és „nyílt zsarolásnak” nevezte az orosz társadalom destabilizálása érdekében.

Országszerte gyászolnak

Eközben Oroszország-szerte tartottak megemlékezést az áldozatok emlékére. Egyes oroszországi régiókban már szombaton megkezdték a gyásznapokat, a Kuznyecki-medencében három napig tart az áldozatok iránti kegyelet kifejezése. A terrortámadás lezárt helyszínére vasárnap már harmadik napja tartott a gyászolók zarándoklata, de spontán kialakult emlékhelyekre is visznek az emberek virágot Szentpéterváron, Kazanyban, Nyizsnyij Novgorodban és más orosz nagyvárosokban is. A dél-oszétai Beszlánban vasárnap megemlékezést tartanak az 1-es számú iskolánál, amelyet csaknem 20 évvel ezelőtt foglaltak el terroristák, és a kialakult tűzharcnak több száz halálos áldozata volt.

A Crocus City Hall épülete előtt egyperces néma csenddel kezdték a megemlékezést, melyre több ezer ember ment el virággal a kezében. Az épület falain repülő darukat ábrázoló kivetítés látható, a hangszórókból pedig Muszlim Magomajev Zsuravli (magyarul Daruk) című dala szólt. Az előadó nevét viselte a koncertterem, ahol a támadás történt. 

A gyász részeként országszerte lemondták a kulturális, szórakoztató és sportrendezvényeket, a tévécsatornák megváltoztatták műsorrendjüket. Az orosz nagykövetségek zászlaját félárbócra eresztették, és az orosz diplomaták részvétnyilvánító könyveket helyeztek ki a megemlékezők számára.

Az Oroszország iránti szolidaritásból gyászt hirdettek Nicaragua, a Bosznia-Hercegovinához tartozó Szerb Köztársaság és a Georgiától elszakadt Abházia hatóságai is. Az együttérzés jeleként vasárnap félárbócra eresztették a zászlót több ország, köztük Magyarország és az Egyesült Államok nagykövetségén is.

(Borítókép: Rendfenntartók a terrorista akció gyanúsítottjaival 2024. március 24-én. Fotó: Handout / Russian Investigative Committee / AFP)