18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

„Öljétek meg őket, ne kegyelmezzetek nekik” – videót tett közzé az Iszlám Állam a moszkvai támadásról

2024-03-22T210208Z 1358854078 RC27R6AO6D7W RTRMADP 3 RUSSIA-SHOO
2024.03.24. 10:17
Két nappal a moszkvai terrortámadás után a felelősséget vállaló Iszlám Állam videót tett közzé a támadásról. Az amerikai hírszerzés szerint a szervezet egy extrémen brutális csoportja, az ISIS-K tehető felelőssé a szörnyűségekért. Az elkövetőket Ramzan Kadirov csecsen harcosai foghatták el.
  • Március 22-én, péntek este lövöldözés történt a moszkvai Crocus City Hall bevásárlóközpontban, az incidensnek előzetes jelentések szerint legalább 133 áldozata – köztük legalább három gyermek – és 145 sebesültje van.
  • Az Iszlám Állam később magára vállalta a merényletet, amelyben öt fegyveres vehetett részt. Azonnal megindult a hajtóvadászat.
  • Szombat délelőtt a brjanszki régióban, az ukrán határ mellett fogták el azt a négy terroristát, akit a moszkvai lövöldözéssel gyanúsítanak. Az elkövetők személyazonosságát is nyilvánosságra hozták.
  • Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, „nincs jövőjük” azoknak, akik ezt a „barbár támadást” végrehajtották. A teljes beszédet ide kattintva tudja elolvasni.

Az Iszlám Állam (ISIS) egy 90 másodperces videót tett közzé a moszkvai terrortámadással kapcsolatban. A Daily Mail által szemlézett videót a terrorszervezet házi hírügynökségének számító Amak tette közzé, amelyen keresztül az ISIS még péntek este magára vállalta a terrortámadást.

A klip, amelyet a terrorszervezet  úgy ír le: „exkluzív jelenetek a keresztények ellen tegnap a moszkvai Krasznogorszk városában elkövetett véres támadásról”, azzal kezdődik, hogy az egyik terrorista egy késsel a kezében berohan a Crocus City Hall nagytermébe. A videót forgató férfi kétszer is azt mondja:

„Hozzátok a géppisztolyt. Öljétek meg őket, és ne kegyelmezzetek nekik!”

Egy másik férfi, akinél egy sárga-fekete, géppisztolynak tűnő fegyver van, berohan a csarnokba, és vadul lövöldözni kezd minden irányba. A fegyver látszólag egyezik azzal, amely az orosz hatóságok által a támadás után közzétett képeken is látható.

A videón hallható, amikor a támadást filmező fegyveres azt mondja:

A hitetleneket legyőzzük Isten akaratából. Isten nagyszerű. Legyőzzük a hitetleneket. Isten kegyéért mentünk ki, és azért, hogy az ő hitét keressük.

Ezután látható, amint a négy felfegyverzett férfi lassan elsétál a nagyterem bejáratától. Úgy tűnik, a férfiak ugyanazok, akik a támadás után a terrorcsoport zászlaja előtt készítettek egy szelfit.

Az ISIS hivatalos hírügynöksége, az Amak által órákkal ezelőtt közzétett szelfin a négy elkövető sötét baseballsapkában és arcmaszkban felfelé mutat, ami egy olyan gesztus, amelyet már régóta a terrorcsoporthoz kötnek. A gesztus a külpolitikai szakértők szerint a tawhidra utal, ami „az Isten egységébe vetett hit”.

A szelfiken látható emberek személyazonosságát egyelőre nem erősítették meg, de az ISIS azt állítja, hogy ők azok közé tartoznak, akik a támadást végrehajtották.

Amerika szerint az ISIS-K tagja lehettek az elkövetők

Az amerikai hírszerzés tisztviselői határozottan úgy vélik, hogy az Iszlám Állam Khoraszán tartományban lévő sejtje, az ISIS-K tagjai hajtották végre a támadást. 

Az ISIS-K az elmúlt két évben Oroszországgal foglalkozott, és propagandájában gyakran kritizálta Putyint

– mondta Colin Clarke, a Soufan Center, egy New York-i székhelyű kutatócsoport munkatársa a Reutersnek.

Michael Kugelman, a washingtoni székhelyű Wilson Center munkatársa szerint az ISIS-K úgy látja, hogy Oroszország bűnrészes olyan tevékenységekben, amelyek rendszeresen elnyomják a muszlimokat”. Hozzátette, hogy a csoport számos közép-ázsiai militánst is tagjai között tart számon, akiknek saját sérelmeik vannak Moszkvával szemben.

Az ISIS-K, amely 2014 végén alakult Kelet-Afganisztánban az ISIS iraki erődjei ellen az Egyesült Államok vezetésével végrehajtott légicsapások nyomán, szélsőséges brutalitásáról ismert.

A csoportot 2020 óta Shahab al-Muhadzsir vezeti, aki mérnöki végzettséggel rendelkezik. Neve azt jelenti, hogy „Shahab, a migráns”, utalva arra, hogy ő az első nem afgán és nem pakisztáni személy, aki az ISIS-K-t vezeti.

Al-Muhadzsir egyike annak a három ISIS-K-tagnak, akik szerepelnek azon személyek listáján, akiket a 2001. szeptember 11-i támadásokat követően a George W. Bush által először meghatározott, és azóta az egymást követő elnökök által minden évben megújított terrorizmusellenes irányelv alapján szankciókkal sújtottak.

A többiek Sultan Aziz Azam, a csoport szóvivője és Maulawi Rajab, egy magas rangú vezető, aki

az ISIS-K támadásait és műveleteit tervezi, és a Kabulban támadásokat végrehajtó ISIS-K csoportokat irányítja

– állítja az amerikai külügyminisztérium, amely csak 2021 novemberében szankcionálta a terroristákat.

Eközben az Egyesült Királyság csak 2023-ban szankcionálta a három férfit. Az OFSI, az Egyesült Királyság szankciókkal foglalkozó szerve szerint a büntetés indokaként al-Muhadzsir felelősségét nevezte meg „több terrorista támadásért, amelyek több száz halálos áldozatot követeltek 2021-ben”.

Ő és terrorista sejtje már korábban is célba vette Oroszországot, ő vállalta a felelősséget az afganisztáni fővárosban, Kabulban, az orosz nagykövetségen 2022-ben elkövetett öngyilkos merényletért, amelyben a követség két munkatársa és négy másik személy vesztette életét.

A hónap elején az orosz FSZB közölte, hogy meghiúsította az ISIS-K egyik támadását egy moszkvai zsinagóga ellen – jelentette a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Csecsenek foghatták el a terroristákat

Az Ukrajnába tartó csoportot a jelentések szerint a Putyin közeli szövetségeséhez, Ramzan Kadirov hadúrhoz hű csecsen harcosok fogták el. Kadirov elmondta: „A csecsen harcosok hajnali 3 óra körül érkeztek meg a megadott koordinátákra, a terroristák keresésének helyszínére, és azonnal megkezdték a terület átfésülését az FSZB-vel [Szövetségi Biztonsági Szolgálat] és a Leningrádi Katonai Körzet katonáival együtt.

Sikeresen teljesítették a feladatukat, és a kockázatok ellenére élve elfogták a gyilkosokat

– mondta Kadirov.

Egy másik gyanúsított, Ruszlan Nazarov állítólag önszántából ment el a rendőrségre, hogy elmondja, a terrortámadás idején Szamarában tartózkodott. Ő lehetett a (terroristák által használt) Renault korábbi tulajdonosa.

Két helikoptert és nyolc drónt vetettek be a brjanszki régióban a szökevények felkutatására – jelentette a SHOT.

(Borítókép: Mentőautók és az orosz mentőszolgálat járművei parkolnak az égő Crocus City Hall koncertterem előtt egy lövöldözést követően Moszkva mellett Oroszország 2024. március 22-én. Fotó: Yulia Morozova / Reuters)