Hiába a szükségállapot, újabb fegyveres támadás történt Ecuadorban

2024.03.31. 20:52
Az ecuadori belügyminisztérium közleménye szerint fegyveresek támadtak egy csoport emberre a tengerparti Guayaquil városában, nyolc embert megöltek, és nyolc másikat megsebesítettek.

Fegyveres elkövetők megtámadtak rá egy csoportra Ecuador tengerparti városában, Guayaquilban, nyolc embert megöltek, és nyolc másikat megsebesítettek – közölte az ecuadori belügyminisztériumra hivatkozva az ABC News.

Helyi idő szerint szombaton este 7 óra körül fegyveresek érkeztek autóval a déli Guasmo városrészbe. Rálőttek az emberekre, kettőt azonnal megöltek, hatan később kórházban vesztették életüket a sebek súlyossága miatt – közölte a minisztérium. Egyetlen csoport sem vállalta azonnal a felelősséget a támadásért.

Ez volt a második ilyen tömeggyilkosság az utóbbi időben Ecuadorban. Legutóbb pénteken öt embert kivégzésszerűen ölt meg egy fegyveres banda a tengerparti Manabi tartományban. A rendőrség azt nyilatkozta, minden jel arra mutat, hogy az áldozatok turisták voltak, akik tévedésből keveredtek egy helyi kábítószer-kereskedelmi vitába.

Egy fegyveres csoport akkor összesen 11 embert rabolt el. A rendőrség nyilatkozata szerint a többi hat embert, köztük öt kiskorút kimentettek, és átadták őket a családjuknak. Két gyanúsítottat szombat reggel őrizetbe vettek.

Ecuador egykor a béke bástyájának számított Latin-Amerikában, de az utóbbi években megugrott az erőszakos támadások száma. Ecuador 2023 végén meghaladta a 100 ezer lakosra jutó 40 erőszakos halálesetet, ami a rendőrség szerint az egyik legmagasabb a régióban.

Ecuador elnöke, Daniel Noboa januárban szükségállapotot hirdetett, amely a rendőrségből és katonaságból álló biztonsági erők állandó működését írja elő. Ezenkívül ötórás kijárási tilalom van érvényben a különösen veszélyes területeken, például Guayaquilban.