A szakértő elárulta, hogyan érdemes értelmezni Zelenszkij tárgyalással kapcsolatos nyilatkozatát

2024.04.03. 09:41
Volodimir Zelenszkij orosz elnökkel való tárgyalásáról és a háború jelenlegi helyzetéről beszélt nemrég egy rádióinterjúban Bendarzsevszkij Anton.

Volodimir Zelenszkij a háború kezdete óta március végén, a CBS-nek adott interjújában mondta ki először, hogy kész beszélni Vlagyimir Putyinnal, de nem fog lemondani Ukrajna egyetlen részéről sem – nyilatkozta az InfoRádiónak Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója. Főbb meglátásai a következők voltak:

  • Zelenszkij egy interjúban említést tett arról, hogy ha Ukrajna sikereket ér el a fronton, és visszaszerzi legalább a 2022. február 24-e előtt a kezében lévő területeket, akkor Oroszország arra kényszerül, hogy tárgyalóasztalhoz üljön, és Putyinnak nem lesz más választása, mint diplomáciai úton visszaadni a többi területet is.
  • Bendarzsevszkij Anton úgy látja, ez egy tágan értelmezhető a nyilatkozat, de alapvetően nem azt mondta, hogy leülne Putyinnal, hanem továbbra is a katonai utat preferálja.
  • A szakértő felidézte azt is, hogy Zelenszkij másfél éve még azt mondta: sosem fog tárgyalni Putyinnal a békéről, az orosz elnökválasztás miatt mégis kénytelen volt változtatni ezen az álláspontján.
  • Szerinte az ukrán vezetésnek is szembe kell néznie azzal, hogy amennyiben egyszer véget ér a háború, mindenképpen a jelenlegi politikai vezetéssel kell tárgyalnia.
  • Bendarzsevszkij Anton szerint ugyanakkor kérdés, Oroszország mennyire tudja kihasználni azt, hogy Ukrajna jelenleg lőszerhiánnyal küzd, és a Nyugatot érintő több választás is politikai bizonytalanságot okoz.
  • A szakmai igazgató hozzátette, dilemma, hogy elkészül-e az ukrán védelmi rendszer, mielőtt Oroszország képes lesz arra, hogy újabb nagyszabású hadműveletet indítson.

Az orosz–ukrán háborúról az Index is részletesen beszámol. Szerdai hírfolyamunk ide kattintva érhető el.