Hatalmas földrengés rázta meg Tajvant, többen is meghaltak

GettyImages-2127499936
2024.04.03. 06:29
Erős, 7,4-es erősségű földrengés rázta meg szerdán Tajvan keleti partjait, amely legalább négy ember halálát okozta. A földrengés következtében több épület is összeomlott Hualienben, az epicentrumhoz legközelebb eső városban, ahol jelenleg is folynak a mentési munkálatok.

A rengést az ország hegyvidéki részében is érezni lehetett, ahol hatalmas földcsuszamlások keletkeztek – írja a BBC.

„A földrengés közel van a szárazföldhöz, és sekély. Egész Tajvanon és a part menti szigeteken is érezni lehetett. Ez a legerősebb az elmúlt 25 évben” – mondta Vu Csen-fu, a tajpeji szeizmológiai központ igazgatója.

Négy ember meghalt, és további 57 ember megsérült a tajvani Országos Tűzoltóság közlése szerint. A közlemény szerint az első halálos áldozat a Dekalun ösvényen történt, a Taroko szurdokban, Hualien külterületén. A helyi média jelentése szerint a személyt a lezuhanó sziklák összezúzták. A halálos áldozat egy hétfős csoport tagja volt, akik közül néhányan szintén sérüléseket szenvedtek.

A tajvani chipgyártó óriáscég, a TSMC közölte, hogy a dolgozók biztonsága érdekében evakuálta néhány gyárát Hszincsuban és Tajvan déli részén, de hozzátette, hogy biztonsági rendszerei rendben működnek. Az Apple beszállítója, a Foxconn nem reagált azonnal a BBC megkeresésére.

Korábban a földrengés miatt szökőárriadót rendeltek el a szigeten és a szomszédos országokban.

A fővárosban, Tajpejben a helyi médiában közzétett felvételeken összeomlott lakóépületek és az otthonukból és iskoláikból evakuált emberek láthatók. A TVBS helyi műsorszolgáltató által sugárzott felvételek szerint a földrengés hatására járművek is összetörtek, és a boltokban lévő tárgyak, polcok összeborultak.

A NetBlocks internetfigyelő csoport szerint a sziget egész területéről áram- és internetkimaradásokról érkeztek jelentések.

A szerdai földrengés helyi idő szerint 07:58-kor következett be 15,5 kilométer mélyen, és legalább kilenc 4-es vagy annál nagyobb erősségű utórengést váltott ki. A földrengés epicentruma a tajvani Hualien várostól mintegy 18 kilométerre délre található – közölte az amerikai földtani intézet.

1999 szeptemberében egy 7,6-es erősségű földrengés rázta meg Tajvant, amely 2400 ember halálát okozta, és 5 ezer épületet rombolt le.

Kínában is érezni lehetett a rengést

A szomszédos Japánban a hatóságok korábban arra figyelmeztettek, hogy az akár 3 méteres cunamihullámok elérhetik a délnyugati partvidék nagy területeit.

A Japán Meteorológiai Ügynökség később visszavonta a figyelmeztetést, de arra kérte a lakosokat, hogy egy hétig „legyenek éberek a hasonló erősségű utórengésekkel szemben”.

A Fülöp-szigeteki szeizmológiai ügynökség nem sokkal a rengés után cunamiriadót is kiadott, és arra szólította fel a lakosokat, hogy evakuálják magukat magasabb területekre – ezt később visszavonta.

A Csendes-óceáni Cunami Figyelmeztető Központ a rengés után két órával azt közölte, hogy a szökőárveszély „már elmúlt”.

A kínai állami média szerint Kína délkeleti részén, Fujian tartományban is éreztek rengéseket.

(Borítókép: A Xuanyuan Roadon lévő Uránusz épület súlyosan megdőlt, mivel legalább négy ember meghalt és több százan megsérültek, miután a Richter-skála szerinti 7,4-es erősségű földrengés rázta meg Tajvan keleti partjainál Hualien Tajvanon 2024. április 3-án. Fotó: Hualien County Fire Department / Anadolu / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport