Zaklatták az osztálytársát meggyilkoló finn lövöldözőt

2024.04.04. 06:14

Zaklatásnak volt kitéve az a 12 éves finn diák az őt kihallgató rendőrök szerint, aki lőfegyverrel megölte kedden az egyik osztálytársát, két diáklányt pedig súlyosan megsebesített.

Mint arról tájékoztattunk, egy 12 éves gyermek meghalt, két másik pedig súlyosan megsebesült a Helsinki külvárosa, Vantaa egyik iskolájában történt lövöldözésben kedden. 

A rendőrség közleményében azt írta, hogy a gyanúsított a kihallgatásokon elmondta, társai zaklatták, és ezt a nyomozás eddigi adatai is alátámasztják. Hozzátették, hogy a lövöldöző diák csak az év eleje óta volt az iskola tanulója. A gyanúsítottat nem sokkal 10 óra előtt tartóztatták le Helsinki Siltamäki nevű részén, 50 perc sétára az iskolától. Az elkövető az első kihallgatásán beismerte, hogy ő lőtte meg társait. Emberölés és emberölési kísérlet gyanújával nyomoznak ellene.

Közeli családtagjától szerezte a revolvert

Az érintett iskolában kedd délelőtt kezdett el lövöldözni az elkövető, aki egy közeli rokonától szerezte a revolvert. A halálos áldozat és a két sebesült szintén 12 éves, a megsebesült lányok egyike finn, a másik pedig finnkoszovói kettős állampolgár.

A rendőrségi közleményből az is kiderült, hogy a lövöldöző fiú az incidens utáni menekülése közben azokat a diákokokat is megfenyegette a revolverrel, akik éppen egy másik iskola felé haladtak. Az elkövetőt a fiatal korára való tekintettel nem veszik őrizetbe, de átadják a szociális ellátórendszernek. 

Az incidens miatt szerdára nemzeti gyásznapot hirdettek Finnországban, a közintézményeken félárbócra engedték a zászlókat. A tragédia sújtotta iskola előtt a hóeséssel dacolva egy tisztást alakítottak ki, ahol virágok és mécsesek meggyújtásával róják le kegyeletüket az emberek – írja az MTI. 

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.”