Meghalt Ludwig Görtz, a cipőkirály

2024.04.04. 08:14
A 89 éves üzletember fénykorában 200 üzletet és 3000 alkalmazottat irányított, míg a birodalma Németország mellett Ausztriára, Lengyelországra és Svájcra is kiterjedt.

Ludwig Görtz, az azonos nevű cipőáruházlánc hosszú távú tulajdonosa és vezetője három nappal ezelőtt, 89 éves korában elhunyt – jelentette elsőként a Hamburger Abendblatt című lap. A vállalatnak fénykorában mintegy 200 telephelye és 3000 alkalmazottja volt Németország-szerte.

A vállalkozás nagy családi hagyományokkal rendelkezik: dédapja, Johann Ludwig Görtz 1875-ben nyitotta meg első üzletét Hamburg Barmbek negyedében. A családi legenda szerint a fiatal cipészmester 14 négyzetméteres üzletében először krumplit árult, majd áttért a férficipőkre.

A Bild szerint a család 1938-ban Hamburgban nyitotta meg második üzletét, majd 1959-ben Reutlingenben a Hanzavároson kívül az első fiókot. A dédunoka, Ludwig Görtz, akinek állítólag az első szava gyerekként a „cipő” volt, 26 éves korában lépett be az üzletbe. A hamburgi cipőkereskedésből pedig olyan céget csinált, amelynek Németország-szerte – később pedig Ausztriában, Svájcban és Lengyelországban is – vannak fiókjai.

Amikor a súlyos pénzügyi válság utolérte a családi vállalkozást, 2014-ben egy befektető lépett a fedélzetre, és átvette a vállalat részvényeinek 40 százalékát.

A hatalmas online verseny azonban továbbra is gondot okozott. Ezt tetézte a koronavírus, majd a magas infláció idején bekövetkezett több hónapos zárva tartás. A család 2022-ben a vállalat fizetésképtelenségének részeként az összes részvényt eladta.