Víz alá került egy orosz városrész egy átszakadt gát miatt

2024.04.06. 08:29
Pénteken öntötte el a víz az oroszországi Orszk óvárosi részét, miután átszakadt a közelben egy gát. A 230 ezres lakosú óvárosban mintegy 600 ház került víz alá, a vízszint szombat reggel is folyamatosan emelkedik. Az Ural folyó szintje néhány óra alatt 3 métert emelkedett. Jelenleg is 2 méterrel haladja meg a kritikus szintet.

Az oroszországi Ural hegységben található Orszk város mintegy 600 lakóépülete került víz alá, miután a közelben átszakadt egy gát még pénteken. Az Orenburgi terület második legnagyobb, 230 ezer lakosú település óvárosát öntötte el a víz.

Fennakadások vannak az ivóvízellátással. Az óvárosból 711 embert evakuáltak, köztük 210 gyereket. A katasztrófa-elhárítás több mint 530 embere dolgozik a helyszínen.

Szombat reggeli beszámolók szerint a városrészben egyre emelkedik a vízszint, valószínűleg elszigetelődik a környék.

A város polgármestere azt mondta, hogy a közeli Ural folyó vízszintje mintegy 9,3 méter, néhány óra alatt csaknem 3 métert emelkedett, és már jelenleg is 2 méterrel meghaladja a kritikus szintet.

A gátszakadás miatt a térségben mintegy 2600 lakóépületet öntött el a víz, 47 hidat és 106 útszakaszt lezártak, 12 településen megszakadt az áramszolgáltatás.

Érkezik a segítség

A Permi Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának munkatársai az orenburgi régióba utaztak, hogy segítsenek az árvíz elleni küzdelemben. A repülőgépes csoportban 40 ember és 7 egységnyi felszerelés van. A permi mentők az elárasztott települések lakóinak segítenek.

Erről a newsko számol be az Orosz Föderáció Polgári Védelem, Vészhelyzetek és a természeti katasztrófák következményeinek felszámolása Minisztériumának Szabályozási Főosztályának sajtószolgálatára hivatkozva.

Az orenburgi terület keleti részén megkezdődött Orszk óvárosának környékének tömeges evakuálása. Az embereket buszokkal viszik el az ideiglenes szállásközpontokba.

A regionális kormány szerint közel 11 ezer ember él az árvízzel sújtott övezetben. Mindenkit arra kérnek, hogy vegye figyelembe az ajánlásokat és hagyja el otthonát. A helyi gát átszakadása miatt a víz 4258 házat érhet el.

Jelenleg az orszki Szovjetszkij kerület közigazgatásának képviselői, valamint az EMERCOM 50 fős, vízi járművekkel felszerelt mentőcsoportja dolgozik a helyszínen.

Egy X-en közzétett videón látható a gáton tátongó lyuk és a beömlő víz:

 Egy másik összefoglalón látható, hogy milyen magasan áll a víz a városban:

 Itt pedig szintén a vidékről láthatnak felvételeket: