Irán bosszújától tart az Egyesült Államok, magas fokú készültségben van az ország

2024.04.06. 13:06
Amerikai tisztviselők szerint az Egyesült Államok arra készül, hogy a húsvéthétfőn feltételezhetően Izrael által elkövetett szíriai légicsapást pusztító iráni megtorlás fogja követni.

Az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka megesküdött, hogy „megbüntetik a cionista rezsimet”, miután húsvéthétfőn egy légicsapás érte Irán damaszkuszi nagykövetségét, hét ember halálát okozva.

Teherán Izraelt tette felelőssé a csapásért, azonban az izraeli hadsereg nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni a vádat.

Amerikai tisztviselők azt mondták, most attól tartanak, hogy Irán megtorlásként Izraelen belüli célpontok támadását tervezi, ami újabb erőszakhullámot idézne elő a Közel-Keleten.

Az NBC Newsnak, a Sky News amerikai partnerének névtelenség fenntartása mellett nyilatkozó két tisztviselő azt mondta, hogy az Izraelen belüli megtorlás valószínűleg katonai vagy hírszerzési célpontokra, nem pedig civilekre összpontosítana.

Figyelmeztettük Iránt, hogy ne használja a csapást ürügyként a térségben való további eszkalációra, illetve amerikai létesítmények vagy személyzet megtámadására

– tették hozzá.

A két tisztviselő azt is elmondta, hogy Irán adott esetben drónokkal vagy szárazföldi támadó cirkálórakétákkal is támadást hajthat végre egy izraeli diplomáciai vagy konzuli létesítmény ellen.

Egy másik tisztségviselő úgy fogalmazott a CNN-nek, hogy az Egyesült Államok „nagyfokú éberségben” van a megtorlás veszélye miatt.