Óriási izraeli csapás érte az iráni nagykövetséget Szíriában, meghalt egy magas rangú parancsnok

2024-04-01T154834Z 524924461 RC2RX6AV2U51 RTRMADP 3 ISRAEL-PALES
2024.04.01. 19:32

Az izraeli csapás teljesen elpusztította az iráni nagykövetség damaszkuszi épületét. A halottak között van a Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnoka, Mohammad Reza Zahedi dandártábornok – jelentette az iráni állami média alapján a BBC.

Az izraeli hadsereg nem kommentálta a külföldi média jelentését.

A szíriai védelmi minisztérium szerint izraeli repülőgépek a megszállt Golán-fennsík irányából vették célba a konzulátus épületét helyi idő szerint 17 óra körül.

A szíriai légvédelem lelőtte a kilőtt rakéták egy részét, de más rakéták átjutottak és „lerombolták az egész épületet, megölve vagy megsebesítve mindenkit, aki benne volt” – tette hozzá a minisztérium.

A minisztérium közölte, hogy folyamatban van a holttestek és a sebesültek kiemelése a romok alól, de tájékoztatást nem adtak személyazonosságukról.

Legalább nyolc ember meghalt

Az iráni állami televízió arról számolt be, hogy a halottak között van Zahedi dandártábornok is, akit a Forradalmi Gárda tengerentúli műveleti szárnya, a Qudsz Erők egyik magas rangú parancsnokaként azonosított. Az állami televízió szerint több diplomata is a halottak között van.

Az iráni félhivatalos Tasnim hírügynökség jelentése szerint a 63 éves férfi 2008 és 2016 között „a Qudsz Erőknél tevékenykedett”, és a Forradalmi Gárda parancsnokaként szolgált Szíriában és Libanonban.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja, amely a szíriai helyszíni források hálózatára támaszkodik, arról számolt be, hogy nyolc embert öltek meg – a Qudsz Erők egyik magas rangú vezetőjét, két iráni tanácsadót és a Forradalmi Gárda öt tagját.

A CNN szerint Hoszein Akbari iráni nagykövet Damaszkuszban újságíróknak elmondta, hogy az épületet „izraeli F–35-ös harci gépek hat rakétájával vették célba”. Mint mondta, éppen akkor a nagykövetségen lévő irodájában tartózkodott, és szemtanúja volt a pusztításnak.

A Reuters riporterei a helyszínen, Damaszkusz Mezzeh kerületében látták, amint a katasztrófavédelem munkatársai a nagykövetség főépületével szomszédos diplomáciai épület romjain másztak fel. A szíriai külügyminiszter és a belügyminiszter is a helyszínen látták.

A hírügynökség szerint az Irán regionális megbízottjai elleni csapás az izraeli háború eszkalációját jelenti.

„Teherán kemény választ fog adni”

Szíria határozottan elítéli az ártatlan emberek életét követelő aljas izraeli terrortámadást Irán damaszkuszi konzulátusa ellen” – jelentette ki a helyszínre látogató Fejszál Mekdad szíriai külügyminiszter. Hangsúlyozta: „Izrael agressziójával nem tudja befolyásolni Irán és Szíria viszonyát.”

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter közölte: Teherán Izraelt tartja felelősnek a támadásért. Leszögezte: a konzulátus elleni csapás a nemzetközi egyezmények megsértésének számít.

Az al-Hadasz hírcsatorna szerint az iráni diplomáciai képviselet közelében olyan villák találhatók, amelyekben a Damaszkusszal szövetséges iráni vezetés elithadserege, a Forradalmi Gárda több katonai tanácsadója tartózkodik rendszeresen.

Tájékoztatásukból kiderült, hogy az egyik izraeli gépről elindított rakéta olyan villába csapódott be, amelyben líbiai és palesztin szervezetek képviselőivel szoktak találkozókat tartani iráni tisztségviselők. A SANA szíriai hírügynökség közlése szerint a nagykövetség tőszomszédságában álló konzulátusi részleg épülete teljesen megsemmisült.

Az SNN részletek közlése nélkül azt állította, hogy a támadás célpontjai az iráni konzulátus és az épületrész földszintjén található nagyköveti rezidencia voltak.

Az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség és az al-Alam iráni hírtelevízió is arról számolt be, hogy sem Hoszein Akbari nagykövet, sem családtagjai nem sebesültek meg a támadásban. A nagykövet a történtekre reagálva kijelentette, hogy Teherán kemény választ fog adni.

A Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre azt mondta, Joe Biden amerikai elnöknek tudomása van a történtekről, és a „csapata vizsgálja az ügyet”.

Nem ez volt az első

Izrael az elmúlt években több száz támadást hajtott végre iráni kötődésű célpontok ellen Szíriában, de nagyon ritkán ismeri el a csapásokat.

A Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása óta, amely a gázai háborút előidézte, Izrael fokozta a légicsapásokat Szíriában mind az iráni gárdisták, mind a Teherán által támogatott libanoni fegyveres csoport, a Hezbollah ellen, amelyek mindketten Bassár el-Aszad elnök kormányát támogatják.

Pénteken Izrael az elmúlt hónapok leghalálosabb csapásait hajtotta végre az észak-szíriai Aleppó tartományban, Libanonban pedig megölte a Hezbollah egyik magas rangú harcosát. Rendszeresen csapást mért az aleppói és damaszkuszi repülőterekre is, hogy megpróbálja megállítani az Irán megbízottjai számára történő fegyverszállításokat.

Az izraeli hadsereg hétfőn közölte, megakadályozta, hogy Iránból korszerű fegyvereket, köztük repesztölteteket és páncéltörő aknákat csempésszenek Ciszjordániába.

Azt mondták, hogy a fegyvereket a Hezbollah és az iráni Forradalmi Gárda egy libanoni székhelyű ügynöke elleni művelet során fedezték fel, aki szerintük Ciszjordániában ügynököket toborzott fegyvercsempészetre és támadások végrehajtására.

Mint megírtuk, helyi idő szerint vasárnap Izraeli légicsapás érte a gázai övezeti al-Aksza kórházat. Négyen meghaltak, 17-en pedig megsebesültek az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) értesülése szerint.

Hálid ed-Dakrán, a Deir el-Balah városban lévő kórház szóvivője azt mondta, a sebesültek között több újságíró is van. Az izraeli hadsereg (IDF) azt közölte, hogy az Iszlám Dzsihád egyik irányítóközpontját támadták, amelyet az iszlamista terrorszervezet a létesítményben alakított ki.

(Borítókép: Füst száll fel, miután izraeli támadás érte az iráni nagykövetség közelében lévő épületet Damaszkuszban, Szíriában 2024. április 1-jén. Fotó: Firas Makdesi / Reuters)