Újabb kórházat bombázott Izrael, többen is meghaltak

2024.04.01. 15:20
Izraeli légicsapás érte a gázai övezeti al-Aksza kórházat helyi idő szerint vasárnap. Négyen meghaltak, 17-en pedig megsebesültek az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) értesülése szerint.

Hálid ed-Dakrán, a Deir el-Balah városban lévő kórház szóvivője azt mondta, a sebesültek között több újságíró is van.

Az izraeli hadsereg (IDF) azt közölte, hogy az Iszlám Dzsihád egyik irányítóközpontját támadták, amelyet az iszlamista terrorszervezet a létesítményben alakított ki.

Erőszakhullám az al-Sifa kórházban

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója vasárnap azt mondta, 21 beteg halt meg a Gázai városban lévő al-Sifa kórházban azóta, hogy az IDF március 18-án ostrom alá vette az épületét. Tedrosz X-en közzétett posztjában kiemelte, hogy ebben a kórházban már csupán minden 15 emberre jut egy üveg ivóvíz, és a rossz higiéniai körülmények miatt gyorsan terjednek a fertőző betegségek. Az élelemhiány miatt a cukorbetegek különösen veszélyben vannak.

Az IDF katonái hétfőre virradóan elhagyták a kórházat. A WHO úgy tudja, jelenleg 107 páciens tartózkodik az intézményben.

A palesztin médiumok jelentése szerint az IDF súlyos pusztítást okozott az épületegyüttesben, amely a legnagyobb az övezetben. A Hamász terrorszervezet ellenőrzése alatt álló polgári védelem azt közölte, hogy az izraeli hadsereg távozása után mintegy háromszáz holttestet találtak a kórházban és környékén.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap este sikeresnek minősítette az al-Sifánál végrehajtott márciusi hadműveletet, „sebészien pontosnak” nevezve azt. Több mint kétszáz terroristát öltek meg a katonák, és több száz megadta magát – tette hozzá. A hadsereg szóvivői korábban arról számoltak be, hogy a Hamász fegyveresei nemcsak megbújtak az épületkomplexumban, hanem komoly infrastruktúrát alakítottak ki ott maguknak, és hevesen ellenálltak az izraeli katonák ostromának – számolt be az MTI.

Az Indexen is írtunk róla, hogy az izraeli csapatok először tavaly novemberben támadták meg az al-Sifa kórházat, melyet – más kórházak mellett – a Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád fegyverek tárolására és túszok őrzésére használ. A terrorszervezet fegyveresei fel is készültek rá, hogy az IDF ellen az egészségügyi létesítményekből harcoljanak.

Három izraeli sebesült, több tucat palesztin halott

Három izraeli megsebesült vasárnap reggel egy késeléses merényletben Beér-Sevában, a Negev-sivatag fővárosában. Az izraeliek elleni támadást Beér-Seva buszpályaudvarán követték el. A 28 éves Nadzsi Abu Freh késével könnyebben megsebesítette az izraeli hadsereg egyik tisztjét és két járókelőt. A támadót a helyszínen egy másik katona agyonlőtte.

A Gázai övezetben a hétvégén is folytatódtak a Hamász palesztin szélsőséges szervezet elleni izraeli hadműveletek. Az izraeli hadsereg és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat jelentése szerint megöltek négy magas rangú Hamász-terroristát az övezet északi részén található Sifa kórház épületegyüttesében, ahol az elmúlt két hétben több száz fegyverest tartóztattak le, és több mint kétszázat megöltek az izraeli egységek.