Kompkatasztrófa történt Mozambikban, kilencvennél is több a halálos áldozatok száma

2024.04.08. 12:58
Egy túlzsúfolt komp süllyedt el hétfőn a mozambiki partoknál, a katasztrófában legalább 94 ember életét vesztette, köztük több gyerek is. A komp egy halászhajóból lett átalakítva, és alkalmatlan volt több mint 130 ember szállítására, de az emberek a kolerajárvány elől fejvesztve menekülnek az országból.

Több mint 90 ember, köztük sok gyermek meghalt, amikor egy túlzsúfolt, ideiglenes komphajó elsüllyedt Mozambik északi partjainál – közölték a helyi hatóságok. 

A mintegy 130 embert szállító, átalakított halászhajó akkor került bajba, amikor megpróbált elérni egy Nampula tartomány melletti szigetet – írta meg a The Guardian.

„A legtöbb utas a Nampula tartomány melletti szigetre tartott, a kolerajárvány miatti pánik miatt próbált menekülni a szárazföldről” – mondta egy tisztviselő.

„Mivel a hajó túlzsúfolt és alkalmatlan volt az utasok szállítására, végül elsüllyedt” – mondta Jaime Neto, Nampula államtitkára. „Minimum 94 ember vesztette életét, sok gyermek is volt az áldozatok között” – tette hozzá.

Az államtitkár elmondása alapján a mentők öt túlélőt találtak, és továbbiak után kutatnak, de a tengeri viszonyok megnehezítették a műveletet. A legtöbb utas a koleráról szóló dezinformációk okozta pánik miatt próbált elmenekülni a szárazföldről. 

A dél-afrikai országban, amely a világ egyik legszegényebb országa, a kormány adatai szerint október óta csaknem 15 ezer megbetegedést és 32 halálesetet regisztráltak a víz által terjesztett betegségben.

Nampula a legsúlyosabban érintett régió, az összes eset egyharmadát itt regisztrálták.

Az elmúlt hónapokban a tartományba nagy számban érkeztek olyan emberek, akik az északi szomszédos Cabo Delgado tartományban elkövetett dzsihadista támadások elől menekültek. Jaime Neto elmondta, hogy egy nyomozócsoport dolgozik a hajókatasztrófa okainak kiderítésén.

Az öt túlélő közül kettőt kórházban kezelnek

– mondta a tisztviselő.

A hajó Mozambik szigetére tartott, egy kis korallszigetre, amely korábban Kelet-Afrika portugál fővárosa volt, és amely az országnak a nevét adta. A városnak otthont adó szigetet, amelyet egy 1960-as években épített híd köt össze a szárazfölddel, az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO a világörökség részeként tartja számon.

Márciusban legalább egy ember meghalt, amikor egy illegális halászhajó hajótörést szenvedett egy déli part közelében. Mivel a lakosság csaknem kétharmada szegénységben él, az ország nagy reményeket fűz az északi Cabo Delgadóban 2010-ben felfedezett hatalmas földgázlelőhelyekhez.

Az Iszlám Állam csoporthoz kötődő fegyveresek által 2017 óta folytatott felkelés azonban megakasztotta az előrehaladást. A harcok kezdete óta több mint 5000 ember halt meg, és csaknem egymillióan kényszerültek elmenekülni otthonukból.